Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Слави Трифонов стана партиец. В Косово печели опозицията


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро. Ето най-важното до този час:

  • Слави Трифонов основа партия
  • В Косово печели опозицията

Шоуменът Слави Трифонов основа партия, наречена "Няма такава държава". Това стана в събота в столичен хотел при закрити врати и за по-малко от 30 минути. По-късно словото на Трифонов беше публикувано в неговия профил във "Фейсбук". Партията ще се бори за справедливост и за зачитане на резултатите от референдума, проведен през 2016 г. Председател на партията е самият Трифонов, а негови заместници са сценаристите от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. Главен секретар е Виктория Василева, с която Слави Трифонов организира референдум през 2016 г.

Името на партията е такова, че съдът би имал основания да й откаже регистрация, каза бившият служебен премиер и бивш председател на парламента Огнян Герджиков пред БНР. По думите му, законът не позволява партия да уронва доброто име и престижа на държавността.

Избори в Косово, балканска обиколка на Майк Помпео

Две опозиционни партии спечелиха изборите в Косово – това е лявата Демократична лига за Косово (ДЛК), която беше обещала да излъчи първата жена премиер, и движението "Самоопределение", което съчетава лява ориентация с проалбански национализъм. Партията на Хашим Тачи остава едва трета, с малко над 10 процента от гласовете.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Северна Македония за "пагубното влияние" на руските тролове и китайските инвестиции. По време на посещението си в Скопие той съобщи, че в близките месеци се очаква американският Сенат официално да одобри присъединяването на страната към НАТО.

Балканската обиколка на Помпео включваше още Черна Гора, в която той съобщи, че е финализирана най-голямата военна сделка между двете страни, както и Гърция, с която той подписа ново споразумение за отбрана. Помпео подчерта, че договорът с Гърция няма нищо общо с напрежението по оста Вашингтон-Анкара.

Ако следите тези и други новини, значи имате шанс да се справите добре в седмичния ни изпит.

Джок Полфрийман

Пак за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийство, но досега е излежал 13 години и половина. Ако бях на мястото на съдията, щях да си подам отвод, казва бившата вицепрезидентка Маргарита Попова. Тя смята, че има връзка между това, че съдът е взел под внимание становище на БХК (в полза на) Полфрийман и фактът, че съдията по делото е получавал награди в конкурси, организирани от БХК.

Писмото на БХК няма как да е изиграло роля в освобождаването на Джок Полфрийман, казва председателят на организацията Красимир Кънев. Той изтъква две причини – писмото е било изпратено още до долната инстанция, а не до тази, която накрая е взела решението; в писмото се съдържа не оценка на личността на Полфрийман, а ролята му в създаване на затворническо дружество за рехабилитация – тоест, засяга много страничен проблем на това дело. БХК пише стотици такива рутинни писма годишно.

БХК е просто удобният враг преди избори, пише Венелина Попова в сайта "Тоест".

И няколко препоръки

Над 150 карикатури на Райко Алексиев излязоха за първи път в албум (изд. "Българска история"). Журналистът и карикатурист Райко Алексиев е убит в първите месеци след 9 септември 1944 г.

Диана Иванова пише тук за писателя Цветан Марангозов, който е следен от ДС, но и е донасял за ДС.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG