Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Въздухът и отровите в София. И стъпка към газа, различен от руския


Замърсяването на въздуха в София. Снимката е архивна.
Замърсяването на въздуха в София. Снимката е архивна.

Добро утро. Ето най-важното до този час:

  • Общественици разкритикуваха българската позиция към Скопие
  • Прокуратурата издирва автора на натиска в БНР

Не стойте близо до автомобилния трафик. От airbg.info са измерили нивата на азотния диоксид в София между 1 юни и 24 септември и резултатите сочат по-високи концентрации от допустимото. Азотният диоксид е токсичен червено-кафяв газ с тежка миризма. Когато се свърже с други замърсители във въздуха, води до редица хронични заболявания.

Позицията на България за Северна Македония

"Разочарование и дълбока тревога". Това е чувството, което българската позиция за Северна Македония буди у редица български и македонски общественици. В декларация те определят като недопустим цялостния тон на Рамковата позиция на България спрямо Северна Македония и твърдят, че в нея се съдържат редица "притеснителни и проблематични изисквания". Текстът е подписан от историка Стефан Дечев, политолозите Огнян Минчев и Димитър Бечев, културолога Александър Кьосев, бившия министър на отбраната Николай Ненчев и евродепутата Радан Кънев. Те реагират на решение на българското правителство от сряда, което в четвъртък беше потвърдено и от парламента, да подкрепят Северна Македония за ЕС, но да не допуснат тя да стане член на съюза, докато не се изчистят спорните моменти от общата история. Българските условия можете да прочетете тук.

БНР и БНТ

Прокуратурата е получила съдебно разрешение за достъп до телефона на генералния директор на БНР Светослав Костов. Предполага се, че така ще стане ясно кой се е обаждал на Костов, за да му оказва натиск да свали от ефир дългогодишния водещ и съдебен репортер в радиото Силвия Великова.

Скоро ще се навърши месец от кризата в БНР. Това провокира Полина Паунова да напише въображаем сатиричен монолог на Светослав Костов в рубриката "Мило Дневниче".

Що се отнася до БНТ, тук сме събрали няколко примера от ЕВропа за това как биха могли да се финансират обществените медии. Темата беше породена от поведението на Волен Сидеров в БНТ, където той твърдеше, че трябва да му се дава думата, щом гласува бюджета на телевизията.

Газът, недоносените бебета

След десет години забавяне има реален шанс да започне строежът на газовата връзка между България и Гърция. Това е проект, който има потенциала да доставя в България газ, различен от руския, пише "Медиапул".

Събирате ли капачки? От онези, които после се "превръщат" в кувьози за недоносените бебета? Надежда Цекулова припомня тук за какво става дума. Например: България е на трето място в Европа по смъртност преди, по време и непосредствено след раждането. В същото време няма точна статистика колко неонатолози и педиатри са нужни на страната.

И две препоръки

Нобеловата награда за литература беше връчена на полската писателка Олга Токарчук и австрийския есеист Петер Хандке. Хандке е рядко превеждан в България, но е запомнен с някои от спорните си политически прояви. Той участваше в погребението на сръбския президент Слободан Милошевич, който беше съден на геноцид спрямо мюсюлманите в Босна.

Ако сте в София, вижте изложбата на Николай Майсторов в галерия "Контраст". Тя представя 20 пастелни портрета на художника.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG