Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Расизъм на стадиона. По случая "Полфрийман" e прекрачена границата


"No Respect" ("Без уважение). Надписът препраща към мотото Respect, с което УЕФА означава своята кампания срещу расизма.
"No Respect" ("Без уважение). Надписът препраща към мотото Respect, с което УЕФА означава своята кампания срещу расизма.

Добро утро,

Най-важното до този час:

  • Председателят на ВКС с критика по делото "Полфрийман"
  • Ново уволнение в БНТ

Мачът България – Англия беше спиран на два пъти заради прояви на расизъм. Камерите показаха групи фенове с хитлеристки приветствия и фанелки с надписи "No Respect" ("Без уважение"), които са отговор на кампанията срещу расизма на УЕФА, която минава под мотото "Respect". До прекратяване на мача не се стигна. Той завърши с 6 на 0 за Англия.

Джок Полфрийман, БНТ, пътищата

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова за максимално бързо произнасяне по делото за освобождаване на Джок Полфрийман. България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност, се казва още в обръщението на Панов.

Спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра вече не работи за БНТ. Договорът му е бил прекратен независимо от факта, че се е намирал в болнични и че вече се е дипломирал – по-рано липсата на диплома се използваше като аргумент за това да му отнемат длъжността.

Около 40% от българските пътища представляват риск за движението, съобщи в свой доклад Агенцията за пътна безопасност. Според данните 66% от хоризонталната маркировка, 56% от отводнителните канавки и 52% от банкетите са в лошо състояние.

Турция, Брекзит, Брюксел

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че "скоро" ще наложи санкции на Турция. Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че действията на Анкара в Северна Сирия са "ненужни и импулсивни" и способни да предизвикат възраждане на "Ислямска държава".

ЕС не наложи военно ембарго на Турция, но ще замрази износа на оръжие за тази страна. Това решиха външните министри на ЕС, които осъдиха турската военна операция срещу населените с кюрди североизточни райони на Сирия. Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви след срещата на външните министри в Люксембург, че формулата е избрана, за да не бъдат нарушени правните ангажименти на страните, които са членове на НАТО, към Турция, която е техен партньор в Алианса.

Елизабет Втора потвърди, че Великобритания ще напусне ЕС до 31 октомври. Тя каза това в традиционната си годишна реч в началото на праламентарната сесия. Словото се подготвя от кабинета

Новата Европейска комисия се подтогвя за работа в един свят без приятели, пише Владимир Шопов. Така може да се интерпретира заявката на Урсула фон дер Лайен за създаването на една "геополитическа комисия".

И няколко препоръки

Кой е Гергей Карачон, който отне на Орбан Будапеща? Новият кмет на града е Човек на деня на Свободна Европа. Партията на Орбан управляваще Будапеща от 2010 г. без прекъсване.

Активисти на "Грийнпийс" символично превърнаха сградата на ТЕЦ "Република" в Перник в музей. Това е най-старата функционираща въглищна централа в Европа и един от най-големите замърсители на въздуха в района.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG