Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Иван Гешев беше избран за главен прокурор, на ход е президентът


Подкрепящите Иван Гешев бяха единствените допуснати от полицията до сградата на ВСС. Те не можаха да кажат пред репортерите защо са там.
Подкрепящите Иван Гешев бяха единствените допуснати от полицията до сградата на ВСС. Те не можаха да кажат пред репортерите защо са там.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Иван Гешев беше избран за главен прокурор
  • България изпадна до 61-о място в класацията за правене на бизнес

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. Гешев беше единствен кандидат за поста. Заседанието продължи повече от 10 часа и приключи с 20 "за" и 4 "против". Против кандидатурата на Гешев гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдийската колегия. Заседанието се предаваше пряко по БНТ, районът беше отцепен от сили на реда. Сотир Цацаров направи изненадващото признание, че изборът на ключови магистрати се извършва не от ВСС, а в други "две сгради".

Денят започна и завърши с протест и контрапротест. В началото на деня полицията блокира достъпа до сградата на ВСС, където протичаше гласуването и допускаше единствено хора, които подкрепят избора на Иван Гешев, начело на които стояха хора от сайта ПИК. Контрапротестът, с близо хиляда души, се ориентира към Орлов мост, който беше блокиран. Подкрепящите Гешев бяха десетки. Рано сутринта блокадата на Орлов мост беше вдигната.

Поглед сега към мандата на отиващия си главен прокурор Сотир Цацаров. Борис Митов припомня как той реално може да кадрува в службите, макар и формално да няма контрол над тях.

Камионът в Есекс. Волен Сидеров

39-имата, които бяха открити мъртви в камион с българска регистрация във Великобритания, са китайски граждани. Властите в ЕСекс съобщиха, че предната част от камиона е пристигнала от Северна Ирландия, но че все още не е ясно кога към нея е бил прикачен контейнерът, в който са намерени телата. След като се изясни, че камионът е преминал транзитно през Белгия, преди да се качи на ферибот за Великобритания, Белгия съобщи, че е започнала собствено разследване по случая.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подаде оставката си от парламента, като се позова на това, че се кандидатира за кмет на София и иска да е честен пред избирателите си. ОСтавката му не може да бъде гласувана в момента, тъй като парламентът е в предизборна ваканция.

Икономика

България изпадна до 61-о място в световната класация на условията за правене на бизнес. Индексът се поддържа от Световната банка. През миналата година България е била на 59-о място. През 2015 г. тя е била на 37-о място. Тазгодишната оценка поставя България на предпоследно място в ЕС по условия за правене на бизнес, като след нас е само Гърция (79).

Комисията за защита на конкуренцията отказа и на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ. Така се провали и вторият опит на чешката енергийна група да продаде активите си в България.

И две препоръки

Някога в България е имало много бизони, а хановете са се забавлявали с ловуването им. Но през средновековието те изчезват оттук. Обратно се връщат чак през 21-и век, когато Христо Христов от от Rewilding Europe се заема с тази задача. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

До 5 години всички ще могат да знаят към какви заболявания за генетично предразположени. Тогава изследването ще стане масово достъпно, пише "Медиапул"

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG