Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шпионин в руското посолство в София. И "телевизионен Костинброд"


Бойко Борисов в деня на местните избори, 27.10.2019 г.
Бойко Борисов в деня на местните избори, 27.10.2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Руски дипломат е уличен в шпионаж
  • Предстоят напрегнати балотажи в София
  • ГЕРБ са недоволни от бТВ

България обяви за шпионин дипломат от руското посолството. В същия ден от МВнР съобщиха, че визираният дипломат вече не е на територията на страната. Образувано е дело за шпионаж, което е спряно заради дипломатическия имунитет на заподозрения. Делото е било образувано по сигнал на ДАНС, според който дипломатът е събирал сведения, представляващи държавна тайна от септември 2018 г. МВнР определя уличения като "първи секретар" на посолството, но официалните данни сочат, че на тази длъжност са били назначени общо деветима души.

Изборите

Последно: ГЕРБ печели 8 областни града на първия тур и отделно от това е водеща политическа сила в 23 от 28-те областни центрове, сочи преброяване на ЦИК. Обобщението на изборните резултати в страната е тук.

Данните за София са се забавили, защото над 90% от протоколите са били сгрешени. Най-честите грешки са свързани с разпределението на преференциите, твърди председателката на ОИК Полина Витанова. Вторият град с много сгрешени протоколи е Хасково.

Кандидатите на ГЕРБ водят в повечето от районите в София. Балотаж ще има навсякъде, освен в Банкя – там кандидатът на ГЕРБ е избран още от първия тур. В райони като Лозенец, Оборище, Триадица, Изгрев разликата между кандидатите на ГЕРБ и Демократична България е от по-малко от 300 гласа. В райони като Искър, Подуяне, Люлин, Надежда, балотажът ще протече между Герб и БСП.

В София голямата изненада се оказва кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев – за него са гласували близо 33% от хората под 30 години, както и 65 от хората, които на предишни избори са гласували за маргинални партии или не са гласували въобще. Демократична България не го е издигнала за свой кандидат заради несъвместими подходи – от "Спаси София", например, са искали да заложат на антипартийността, поясниха двама от съпредседателите на Демократична България.

Президентът, "телевизионният Костинброд"

Президентът освободи от правния си съвет директора на Института за модерна политика Борислав Цеков. Новината идва в момент, когато президентът решава дали да подпише указа за назначаването на главен прокурор.

ГЕРБ са недоволни от отразяването на изборния ден по бТВ и ще сезират ЦИК, съобщи "Клуб Z". В неделя бТВ излъчи репортажи за проблемите на основни градове като Русе, Благоевград, Хасково и Варна, което е обичайна журналистическа практика, освен ако не си отвикнал да я виждаш. Новината идва ден след като стана ясно, че бТВ сменя собствеността си.

И няколко препоръки

През 2001 г. един 27-годишен мъж решава да се пошегува с предизборното обещание на Симеон Сакскобургготски за отпускане на безлихвени кредити и прави фалшива страница на ДСК. Следват близо две десетилетия съдебни дела, които завършват с осъждане на прокуратурата и МВР. Но най-вече с илюстрация на това как работи съдебната власт.

Почина писателят дисидент Владимир Буковски. Той е този, който пръв заговори за това, че СССР затваря в психиатрични клиники политически неудобните.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG