Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Много по-добър живот", но без "трайни основи за върховенство на закона"


Най-големият митинг на СДС, 7 юни 1990 г.
Най-големият митинг на СДС, 7 юни 1990 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- 30 години от 10 ноември

- Мая Манолова обжалва днес

- “Правосъдие за всеки” призова за реформа

“Последните 30 г. са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре”, коментира по повод 10 ноември премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Президентът Румен Радев също отбеляза годишнината във Фейсбук, но според него сме пропуснали да изградим „трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото“

Въпреки изминалите три десетилетия, продължават споровете кога животът е бил по-добър - сега или преди? Припомням ви текста на Красен Станчев, който дава отговор на въпроса с методите на икономическия анализ.

Защо обаче носталгията по социализма е факт? Историкът Стефан Дечев обяснява, че това изобщо не е нов феномен: “Две и три десетилетия след Освобождението немалко българи определено говорят как „под турско беше по-добре”.

Вижте видео разказа на Деян Кюранов за един обиск от месец май 1989 г. и за една баба Сладурана, която знае как да се държи с милицията.

Българският 10 ноември идва ден по-късно от датата, която целият свят помни - падането на Берлинската стена. Тук може да научите какво точно се случва на 9 ноември 1989 г. в Берлин и как една дума и един човек променят историята.

А историята познава и такива случаи - запознайте се с Тими Ален, който преди е работил за източногерманската политическа полиция ЩАЗИ, а днес е разследващ журналист за “Белингкат”. Всички истории, свързани с тази годишнина, може да намерите на едно място - на специалната ни страница за 1989 г.

Държавни заплати, нови протести

Директорът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев сам се е назначил на допълнителен пост и сам си е гласувал заплатата. Така официалният му доход е достигнал 36 хил. лв. на месец, показва разследване на “Капитал”.

Инициативата “Правосъдие за всеки” призова всички граждански организации и политически партии да обединят усилия за съвместни действия за реална съдебна реформа. Движението е сред организаторите на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор.

Президентът върна на ВСС избора на Гешев. Имаше ли и друга възможност държавният глава - Елица Симеонова потърси отговора. Ако следите тази тема, значи няма да имате проблем да отговорите правилно на поне един от въпросите в нашия Седмичен изпит.

Днес в 15 часа Инициативният комитет на Мая Манолова ще внесе жалба за касиране на кметските избори в София и ще даде началото на петиция за промени в изборните правила.

Румъния, Балканите, Боливия

Продължават реакциите след интервюто на президента на Франция Еманюел Макрон, че НАТО е в “мозъчна смърт”. Тези думи стреснаха лидерите в Европа.

Настоящият дясноцентристки президент на Румъния Клаус Йоханис води след първия тур на проведените вчера избори. След две седмици той ще се изправи срещу бившата премиерка социалистка Виорика Дънчила.

Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония обявиха, че до края на годината гражданите на трите държави ще могат да пътуват до съседите само с лични карти.

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка след едномесечни протести срещу нарушенията на изборите през септември, когато той се обяви за победител.

И две препоръки

Той спечели световна титла за България, а напусна терена недоволен от себе си. Миналата седмица той стана световен шампион по лека атлетика за спортисти с увреждания в Дубай. Ружди Ружди е Човек на деня на Свободна Европа.

Какво се обърка? Защо диктаторите в Източна Европа отново са на власт? Въпросите са на историка Тимъти Гардън Аш в статия за “Гардиън”, преведена в “Култура”. Авторът е оптимист: “Тридесет години след падането на Берлинската стена и кадифените революции в Европа ново поколение се изправя срещу популистите”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG