Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Физика на тъгата” в битка за “Оскар”. Пак обещания за медицинските сестри


Теодор Ушев

Добро утро,

Ето най-важното:

- Медицинските сестри спряха протеста

- ЕК поиска от София по-добра грижа за “Натура 2000”

“Физика на тъгата”, новият филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов, е в краткия списък за 92-ите награди “Оскар”, пише “Площад “Славейков”. Номинациите ще бъдат обявени на 13 януари.

Медицинските сестри

Премиерът Борисов се срещна с протестиращите пред Министерския съвет медицински сестри в понеделник привечер. С това палатковият лагер беше вдигнат от жълтите плочки, а правителството обеща да вдигне заплатите на сестрите.

Седмица по-рано медицинските сестри създадоха свой синдикат и заявиха, че големите синдикати досега не са защитавали техните права. Инициатор и лидер на синдиката е Мая Илиева, Човек на деня на Свободна Европа.

Двама строителни работници са загинали, а други двама са ранени при инцидент на строителната площадка на националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (РАО) край АЕЦ "Козлодуй". Инцидентът е станал в понеделник сутринта. Загиналите и пострадалите са били затиснати от паднали железа.

Промени в законите, присъди за КПКОНПИ

Пример за една от промените, гласувани в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които управляващите приеха след 9-месечно обсъждане: Ако човек е длъжник на банка по ипотека, трябва ли заложеното му жилище да подлежи на незабавна продажба, дори когато то е единствено за семейството и по случая не се е произнесъл съдът? Борис Митов разказва за това какво гласят новите текстове.

Сотир Цацаров вече не е главен прокурор. Президентът го освободи няколко дни предсрочно и започва консултации за промени в конституцията. Цацаров, на свой ред, вече може да заеме мястото си начело на антикорупционната комисия.

Комисията за конфискация, която стана част от антикорупционната комисия КПКОНПИ, е осъдена 25 пъти и трябва да плати обезщетения за общо 380 045 лв. Вестник “Сега” е получил тези данни след 2-годишна съдебна битка по Закона за достъп до обществена информация. Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив.

Вестник “Сега” ще стане седмичник от 2020 г. Какво ще остане от вестниците на “тоя клет пазар”, се питат журналистите и дават отговор - “два вестника на Пеевски и още няколко, които не са на Пеевски, но не им личи”.

Екология

Европейската комисия (ЕК) не разполага с данни България да е увеличавала териториите на зоните от "Натура 2000",. дори напротив – тя трябва да подобри изпълнението на ангажиментите си в тази посока. Това гласи становище на еврокомисаря по околна среда Кармену Вела в отговор на българския евродепутат Андрей Слабаков, че зоните от "Натура 2000" в България трябва да се намалят.

Новата зелена сделка, лансирана от Брюксел, е огледало на идеята, че някой “там” знае по-добре какво трябва да се направи от някого “тук”, казва Красен Станчев. Той добавя, че тревогите на избирателите в ЕС по повод климата са доста различни.

И няколко препоръки

30 години по-късно си спомняме за хората, които заснеха първите месеци от прехода. Тук можете да прочетете за режисьора Евгений Михайлов, който има 140 часа видеоархив от онези дни. А тук сме писали за фотографите, които заснеха първите свободни митинги.

Мумията на Георги Димитров сякаш не е напускала централния софийски площад, става ясно от една арт провокация на скулптора Андрей Врабчев от събота – тогава той закратко постави на мястото на мавзолея една 4-метрова “мумия”. Вижте това видео, за да разберете мотивите му.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG