Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Импийчмънт за Тръмп. Поскъпват китайските стоки у нас


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Резолюция на ООН за Крим

- Проверка на екологичния ефект от “Мобилност 1”

Камарата на представителите в американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Той е третият държавен глава на САЩ след Андрю Джонсън и Бил Клинтън, срещу когото ще започне процедура по импийчмънт в Сената. Тя е тази, която ще реши дали той да бъде отстранен от поста си.

Двата официални мотива, които бяха подкрепени от конгресмените в долната камара на Конгреса, са злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Първото обвинение беше подкрепено от 230 конгресмени при 197 против, а второто – от 229 при 198 против.

ООН за Крим, ЕК за пакета “Мобилност 1”

Генералната асамблея на ООН прие резолюция за правата на човека в анексирания от Русия Крим, пише вестник “Сега”. С нея се изисква Русия да прекрати политиката на подмяна на етническия характер на полуострова чрез изселване и принудително изселване. Осъждат се арести на кримски активисти под предлог, че подкрепят тероризма.

Европейската комисия ще провери какъв е екологичният ефект от пакета “Мобилност I” и по-специално от новото изискване за задължително връщане на камионите по мястото на регистрация на всеки осем седмици. Анализът няма да попречи на продължаващата процедура на окончателно приемане на законодателния проект.

Китайските стоки, Airbnb

Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки, пластмасови изделия – всичко това ще поскъпне от Нова година, ако е произведено в Китай. Причина за това е повишаването на митата, с които облага вносът на тези стоки у нас. А причина за самия скок на митата е изискването България да прилага т. нар. “справедливи цени” за рискови стоки от трети страни, валидно за всички държави, членуващи в ЕС.

Всички мерки срещу Airbnb и Booking са вече приети. В сряда депутатите одобриха целия пакет мерки, засягащ местата за настаняване, предлагани чрез онлайн платформи. Хората, които дават под наем по-малко от 20 стаи вече ще трябва да плащат допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лева на стая.

Норвегия и отнемането на деца

Норвегия беше осъдена в Страсбург по две дела за отнемане на деца. Те са били заведени от майки с чуждо гражданство, чиито деца са били изпратени в приемни семейства. Едната майка е полякиня, а другата – сомалийка.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви извънредно в парламента, за да обясни пред депутатите за хванатите в Италия 17 вагона боклук. Според италиански медии тези вагони е трябвало да стигнат до България. Изслушването на министъра в Народното събрание беше по настояване на БСП. Димов каза, че не знае дали боклукът е бил предназначен за България.

Правосъдие

Процедурата свърши. Иван Гешев се закле като главен прокурор. В речта си той каза, че препоръките на Венецианската комисия, с които се препоръчва въвеждането на контрол над неговия пост, не са задължителни. Тук можете да видите кадри от церемонията.

Междувременно изтекоха всички срокове, в които политическите сили можеха да оценят мандата на досегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Никоя формация не се произнесе, пишат Борис Митов и Полина Паунова и припомнят историята.

И няколко препоръки

Човек, за когото рядко пише каквото и да било, получи наградата “Сахаров” на Европейския парламент. Това стана само няколко месеца след като той беше отличен и с наградата “Вацлав Хавел за човешки права” на Съвета на Европа. Илхам Тохти е с присъда доживотен затвор в Китай и е Човек на деня на Свободна Европа.

19 години работа, за да спестиш за пищна сватба на детето. Това е толкова вкоренено в традициите на Узбекистан, че се налага висши политици да дават съвети на населението как да намалят разходите за тържеството. В това видео можете да видите как изглежда една типична узбекистанска сватба.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG