Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Водната криза като "заговор" срещу ГЕРБ. И Костов срещу Гешев


Бившият премиер (1997-2001) Иван Костов
Бившият премиер (1997-2001) Иван Костов

Добро утро,

Най-важното е тук:

- БСП внася вот на недоверие

- Руският газ ще минава през Турция

- Скок в данъците на колите в София

БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета заради провал в сектор околна среда и води. Това ще стане в първите работни дни след празниците. Междувременно Министерският съвет реши да отпусне 30 млн. лева за решаване на водната криза в Перник. Според министъра на икономиката Емил Караниколов водният режим в града може да бъде отменен до края на януари. Разчетите, направени в началото на ноември, бяха посочили, че ако няма валежи, режимът ще продължи до края на април.

Кой как вижда водната криза

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който е визиран от протестиращите като един от основните виновници за водната криза, обвини за ситуацията БСП. Той каза, че именно кметът на БСП не е успял да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК. По тази причина, според Димов, течовете от язовир “Студена” са довели до по-големи загуби и съответно до сегашния огромен проблем с водата.

Що се отнася до ГЕРБ, там смятат, че водната криза е заговор срещу кабинета по подобие на 2013 г.

Министерството на регионалното развитие опроверга твърденията, че Ботевград може да остане без вода също като Перник. Такова опасение беше изказал през БНР кметът на града Иван Гавалюгов. Той беше казал, че в язовир “Бебреш” има вода за още 6 седмици.

Руски газ, софийски данъци, концесията за Банско

България все така ще получава само руски газ, само че той ще пристига по друг път – от Турция. За това са се разбрали в петък следобед "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Новата входна точка за доставка ще бъде "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. Заради тази промяна България ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут, твърди министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Софийските замърсяващи коли ще бъдат обложени с по-високи данъци, реши на извънредно заседание в понеделник Столичният общински съвет (СОС). По предложение на кмета Фандъкова беще повишен и данъкът за възмездно придобиване на имущество. Един пример за новите данъци: за автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти Евро 0,1,2.

Разследването на концесията за ски зоната над Банско не е помръднало за една година. Това сочи проверка на Борис Митов, който напомня, че през юни 2018 прокуратурата сама е констатирала нарушения на концесионния договор.

Банов и Ларгото. Костов и Гешев

Втора, по-висшестояща прокуратура е стигнала до извода, че няма за какво да повдига обвинения срещу Боил Банов, свързани с ремонта на столичното Ларго. Сигналът срещу министъра на културата беше внесен от депутатката от БСП Елена Йончева.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви ново предложение за изменение на Наказателния кодекс – да се увеличи от 3 на 5 години затвор наказанието за престъпления от омраза. Проверка на вестник “Сега” беше показала, че за 6 години са внесени едва три подобни дела, като само три от тях са стигнали до съд.

Иван Костов обвини главния прокурор в оклеветяване въз основа на клюки, което не съответства на поста му, пише “Клуб Z“. Бившият премиер реагира на твърдението, че по време на неговото управление (1997-2001) е било “унищожено” следствието. Костов използва правото си на отговор по БНТ, за да напомни, че по негово време е извършено точно обратното – реформата в правоприлагащите органи, която се изразява във въвеждане на три съдебни инстанции, създаване на касационен и административен съд и възгагане на разследващи функции на полицията. С тези реформи България стана част от ЕС, каза Костов.

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Путин в “умишлена лъжа” по въпроса за това по чия вина е започнала Втората световна война. Това стана заради поредното изявление от Кремъл, в което Полша беше обявена за отговорна за началото на войната. Втората световна война започва след като нацистка Германия сключва пакт за ненападение със СССР и превзема Полша. Във войната загиват 6 милиона поляци, 6 милиона евреи и десетки милиони руснаци и други европейци.

И няколко препоръки

Естония е открила нов начин за борба с шофирането с превишена скорост. Досега страната е действала така, както и всяка друга – предимно с глоби за водачите. Сега обаче има завой – шофьорите ще се наказват с престой в колите, за да бъдат “охладени” и забавени по пътя им за мястото, за което са бързали.

Ако погледнем назад към 2019 година, ще забележим, че България е от малкото страни със стопански растеж от над 3 % от БВП. От Красен Станчев и неговия преглед на икономиката през изтеклата година можете да научите още много такива факти.

“Апартаментгейт” и оставката на Цветанов, сътресения в медиите, протести срещу новия главен прокурор, криза с водата... какво ли нямаше през 2019 г. Тук ви предлагаме да изгледате годината в кадри и да си спомните, че тъкмо през 2019 Свободна Европа се върна у нас на български език.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG