Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зоран Заев подаде оставка от премиерския пост в Северна Македония


През октомври Зоран Заев се обяви за предсрочни избори, които да определят дали Северна Македония да продължи по пътя на реформите и членството в ЕС
През октомври Зоран Заев се обяви за предсрочни избори, които да определят дали Северна Македония да продължи по пътя на реформите и членството в ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка пред парламента в Скопие, предаде МИА. Политическите партии в страната вече постигнаха споразумение начело на служебния кабинет да застане досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски.

До полунощ в петък трябва да бъде гласуван и пълният състав на служебното правителство. То ще управлява в рамките на 100 дни до предсрочните избори на 12 април. В кабинета със сигурност ще влязат представителите на ВМРО-ДПНЕ Наке Чулев и Рашела Мизрахи и ще заемат постовете на вътрешен и социален министър.

В средата на октомври Заевски поиска предсрочни избори, след като преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз бяха блокирани. Дни преди това европейските лидери не можаха да се договорят за общо решение за кандидатите за членство Северна Македония и Албания. Това бе второто отлагане на започването на преговорния процес в рамките на 16 месеца.

Основен двигател в блокирането на преговорите се превърна френския президент Еманюел Макрон, според когото Скопие и Тирана се нуждаят от допълнителни реформи.

Решението на европейските лидери бе определено като „историческа грешка“ от страна на САЩ.

Очаква се основен въпрос по време на изборите в Северна Македония да бъде изборът за или против продължаването на реформите по пътя към присъединяване към ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG