Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ревизоро вместо Нено Димов. Замръзнали лифтове на Витоша


Мъж изкачва Витоша под заледения лифт.
Мъж изкачва Витоша под заледения лифт.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Новият министър на екологията ще се казва Емил Димитров
  • Кметът на Несебър си остава хем кмет, хем обвиняем

Новият министър на околната среда и водите ще бъде също от квотата на "Обединени патриоти". Това е Емил Димитров, известен с прякора си Ревизоро. Основната му задача ще бъде да провери цялата ВиК система, за да предотврати възникването на проблеми от типа на този в Перник, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Гласуването на новото предложение ще мине в пленарната зала в сряда или в четвъртък.

Нено Димов, който беше министър от "Обединени патриоти", беше принуден да подаде оставка след като беше задържан заради водната криза в Перник. Това предизвика гнева на коалиционните партньори на ГЕРБ, но както показа и проверка на Свободна Европа, негодуванието срещу отстраняването на Димов няма да попречи на "Патриотите" да останат в управлението.

Витоша и ските. Зелените пари на ЕС.

Как стана така, че зимните спортове на Витоша повехнаха, вместо да се развиват? Преди 15 години в планината са работили над 10 ски-съоръжения и поне още толкова писти, а сега има само два работещи лифта, ако не броим и един трети, който се пуска само при определени метеорологични условия. Теодора Бързакова проучи какво става със софийската планина.

Европейските средства за финансиране на Европейската зелена сделка ще бъдат с предимство насочени към регионите с най-високи въглеродни емисии. Това се казва в предложение на Европейската комисия за създаване на Фонд за справедлив преход, прието във вторник в Страсбург. За страните от ЕС това означава, че започва битка за получаване на т. нар. "зелени пари".

НСО и Пеевски. Кметът на Несебър.

Предложението на Делян Пеевски за заплащане на охраната, осигурявана от Националната служба за охрана (НСО) е абсурдно и декоративно, смятат експерти, с които разговаряхме. В понеделник четирима депутати от ДПС предложиха охраняваните народни представители или "други лица, свързани с националната сигурност" да плащат на НСО.

Човекът, който беше избран за кмет на Несебър, докато той самият се намираше в ареста, ще запази поста, на който е бил избран, реши Апелативният спецсъд. Николай Димитров е независим кандидат още от 2007 и оттогава е печелил четири мандата, винаги от първия тур. Преди последните местни избори той беше арестуван и обвинен в купуване на гласове, а след победата беше откаран с белезници в Несебър, за да се закълне като встъпващ в длъжност кмет.

Техеран, Москва, Вашингтон и Пекин

Германия, Великобритания и Франция задействаха механизма за решаване на спорове, заложен в ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Като причина държавите посочиха отказа на Техеран да се придържа към условията на сделката. Задействането на механизма може да доведе до връщане на санкциите на ООН срещу Ислямската република.

Президентът на Иран поиска да се създаде специален съд, който да разследва свалянето на украинския самолет. Предложението му дойде в момент на нестихващи протести срещу управлението, които искат наказание за виновните и негодуват срещу обяснението на властите, че са свалили "неволно" украинския самолет.

Отношенията между САЩ и Китай частично се затоплят, след като и двете страни направиха стъпки към прекратяване на търговската си война. Първо Китай обяви, че няма да обезценява изкуствено валутата си, за да направи собствените си стоки по-евтини за външните купувачи. Във вторник пък Вашингтон обяви, че ще извади Китай от черния списък на държавите, които се смятат за манипулатори на валути.

Руски хакери атакуваха украинската енергийна компания, която беше замесена в скандала, довел до процедурата по импийчмънт на президента Тръмп. В управлението на украинската фирма до миналата година участваше синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, който се смята за най-сериозен опонент на Тръмп. Процедурата срещу Тръмп проучва дали той действително е искал от украинския президент да организира разследване срещу фирмата и сина на Байдън.

И две препоръки

Оцветени кадри от концлагера в Аушвиц бяха показани в британски документален филм. Предполага се, че снимките са правени от пазачите, пише "Площад "Славейков".

Починал е само на 41, а е оставил надежда за много хора. Става дума за Андрей Павленко, руския лекар-онколог, който обясни на милиони болни всички етапи, през които минава това коварно заболяване, пише Ивайло Везенков.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG