Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков обвърза промените в хазарта със съдбата на "Левски", а феновете поискаха среща с Борисов


Васил Божков
Васил Божков

"Нове холдинг" на Васил Божков разпространи позиция срещу "некомпетентните политици". Повод за размяната на реплики стана проектозакон, който предвижда забрана на частните лотарии, които пък се контролират от Божков.

„Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми“.

Това се казва в официална позиция, публикувана от компанията на Васил Божков „Нове холдинг“ по повод негово изказване, което беше разпространено в медиите.

В неделя Божков бе заснет да казва, че неговият бизнес, свързан с компанията за хазартни и спортни залози „Национална лотария“, е атакуван от внесените от Валери Симеонов предложения за прекратяването на лицензите на частните компании, които предлагат лотарийни игри. Бизнсменът каза това по време на среща с представители на Националния клуб на привържениците (НКП) на футболния клуб „Левски", който също е негова собственост.

"Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК "Левски". При неговото евентуално осъществяване поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними", се казва още в позицията на „Нове холдинг“.

При внасянето на проектозакона в петък Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за готвените промени от управляващите от ГЕРБ, от премиера Бойко Борисов, от министъра на спорта Красен Кралев и от министъра на финансите Владислав Горанов.

Малко след публикуването на позицията на „Нове холдинг“ от НКП на „Левски“ обявиха, че искат среща с премиера. Като причина те посочват „редица публикации“ свързани с това, че футболният клуб е „изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит вследствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи“.

„Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към "Левски" да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния“, казват още запалянковците.

От футболния клуб още няма официална позиция. Пред Свободна Европа изпълнителният директор Павел Колев заяви, че такава вероятно ще бъде изготвена след втората среща между феновете и ръководството на „Левски“ в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG