Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страх и зависимост". Съдийският съюз иска ВСС да разгледа поведението на Иван Гешев


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в понеделник Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди поведението на главния прокурор Иван Гешев от последните дни.

В свое обръщение до Пленума на съвета, съдийският съюз настоява, че кадровият орган на Темида трябва да обсъди действията на главния прокурор, които имат " пряко въздействие върху доверието в съдебната власт".

От ССБ изтъкват, че са очаквали такава дискусия да бъде проведена на последното заседание на Пленума на ВСС на 30 януари 2020 г., „защото част от събитията показаха институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и Президентството – въпрос, който в най-висока степен засяга функционирането на правовата държава“.

Според ССБ дебатът в съвета трябва да даде отговори на следните въпроси: „Уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност". Съюзът на съдиите смята, че предмет на обсъждането трябва да бъде и темата "може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на Президента на Републиката)“.

"ВСС да покаже фина чувствителност"

От организацията казват още, че ВСС трябва да реагира незабавно и ефикасно при всяко съмнение за уязвяване на независимостта на съдебната власт от другите власти или за узурпиране от страна на органи на съдебната власт на позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите. „Ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана (чрез избори с участието на суверена), се провали в доказване на капацитетния си ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир", настояват съдиите.

"Предприемането на действия от страна на Висшия съдебен съвет, които да покажат фина чувствителност към предизвикателствата и опасностите при управлението на съдебна власт, която включва не само съда, но и прокуратурата с присъщите й функции за разследване и репресия, още повече се налага в ситуация, в която държавата повече от 10 години (след решението на ЕСПЧ по делото Колеви срещу България от 5.11.2009 г.) не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор при наличие на законен повод и достатъчно данни за извършване на престъпление„, пишат от организацията.

"Поради страх и зависимост"

Нататък в писмото си ССБ казва, че ситуацията е тревожна и тя изисква ВСС да обсъди и сподели с гражданите разбирането си за прилично и законно поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност премиера) и президента".

Според организацията обсъждането на тези въпроси е наложително, за да бъдат разсеяни съмненията, че „атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението ѝ не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост“.

Здравка Калайджиева: Темида като слугиня

Малко по-рано пред БНР бившият съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Здравка Калайджиева заяви, че е "време е да се разбере, ако трябва и да се запише изрично, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но единствено съдът може решава кое е законно и кое – не".

"Записите, които бяха разпространени, биха могли да бъдат разглеждани от най-различни гледни точки: от гледна точка на посегателството върху личния живот на президента на републиката, от гледна точка на това дали начинът на събиране и начина на разпространение на таци информация съответстват на Закона за специалните разузнавателни средства, на конституцията, на Наказателния кодекс и т.н. Тези въпроси би трябвало в крайна сметка да ги реши съдът. За обществото обаче стана ясно, че упражняването на правомощията на г-н Гешев", каза юристката.

По думите й "ние в момента обсъждаме някакво риалити шоу в областта на наказателното правосъдие". Калайджиева допълни, че не бихме искали да виждаме Темида като участник в такова риалити шоу и като "слугиня било на г-н Гешев, било на г-н Радев, било на г-н Борисов, Пеевски, Божков или Младен Михалев".

"Надявам се, че хората могат да разчитат на правосъдието за неговото безпристрастие, а не да очакваме г-н Цветанов да изравя трупове с багер, както ни уверяваше премиерът. Става дума за законност. Впрочем не знам какво стана с тези изровени трупове", запита тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG