Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пълна чистка в хазарта. Играчът е в ареста, регулаторът е нов


Българите изтъркват талончета за над 1 милиард лева годишно
Българите изтъркват талончета за над 1 милиард лева годишно

Добро утро. Най-важното днес:

- Нова комисия за хазарта

- Нови въпроси за СРС

- Позеленяването на Европа

Държавната комисия по хазарта е изцяло подменена. Министърът на финансите Владислав Горанов назначи за временен председател началника на кабинета си Георги Йорданов. Досегашният шеф Александър Георгиев е обвиняем в хазартната афера и е признал, че управляваната от него комисия е покровителствала бизнеса на Васил Божков.

Споменатият е в ареста в Обединените арабски емирства и очаква искане за екстрадиция в България. В това време полицаи, реставратори и поемни лица влязоха в офиса на "Нове холдинг" и започнаха да описват арт колекцията на Божков. По-късно откараха пред медиите няколко от скъпите коли на бизнесмена.

БНТ цитира свои неназовани източници, според които Божков е придобил собственост в Обединените арабски емирства, което му дава право на резидентски статут, а това може да бъде основание за отказ той да бъде екстрадиран.

Менда Стоянова обяви, че за 2018 г. българите са дали за лотарии 1 млрд. лева. Числото даже е по-голямо. Колегите от “Капитал” са сметнали, че само двете лотарии на Васил Божков имат приходи от залози за 1,5 млрд. лева.

Засега няма развитие по другия сблъсък на главния прокурор - този с президента. Съюзът на съдиите обаче призова ВСС да обсъди действията на Иван Гешев заради създаденото “впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център” и заради “основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор”.

Има ли нарушени закони в случая с подслушването на Радев и разпространяването на записите? Борис Митов потърси мнението на експерти.

От Китай, през Норвегия и до Лондон

На летище София ви посреща нова термокамера за контрол на пристигащите. Мярката е заради глобалната опасност от коронавирус. Двамата български студенти, които бяха изолирани след пристигането си от Китай, са в добро състояние.

Журналистката Генка Шикерова публикува трета част от разследването си “Социалната война”. Този път тя задава въпроса: Могат ли българи да се интегрират успешно в Норвегия? Отговорът не съвпада със стереотипите и масовите истерии.

Миналото лято Шикерова бе уволнена от Нова телевизия. Сега нейните бивши работодатели получиха разрешение от КЗК да придобият пълен контрол над интернет групата “Нетинфо”.

Английският език остава официален в ЕС и след напускането на Великобритания. Йовка Димитрова изброява поне седем последици от Брекзит, за които не сте предполагали. Става дума и за една маймуна.

И като стана дума за природа: “И всичко стана Грета”- така се казва анализът на Владимир Шопов за очертаващия се “зелен консенсус” в Европа. Някои са притеснени, други са въодушевени, трети изчисляват личната си изгода. Прочетете го.

За гледане

Ще запомните това видео - ето как един художник е описвал сцените от концентрационния лагер “Аушвиц”. Освободените затворници са му разказвали, а той е рисувал върху бланки от лагера.

А тук може да видите кадрите от зрелищното сгромолясване на огромната спортна арена в Санкт Петербург. За съжаление инцидентът отне живота на един човек.

И две препоръки

Те никога не са чували как Стефан Данаилов изрича „Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи!“. Става дума за глухите хора на България. Няколко от тях стоят зад инициативата „Чуй ме със сърцето“ - целта е българските филми да имат субтитри.

И още един човек с кауза. Той говори за един влак така, сякаш е жив човек. Той е безспорният лидер на нещо, което все повече заприличва на цяло движение за популяризиране на родопската теснолинейка. Той се казва Кристиян Ваклинов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG