Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Симеонов срещу журналистиката. А ВСС изпадна в патова ситуация


Валери Симеонов беше и вицепремиер, в момента е народен представител
Валери Симеонов беше и вицепремиер, в момента е народен представител

Добро утро. Най-важното днес:

- Симеонов клевети журналисти

- Още обвинени около Божков

- За лева и еврото

Валери Симеонов обвини журналистите от бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, че са “корумпирани”, защото не са публикували веднага твърдения на бизнес партньори на Васил Божков. Колегите обявиха, че ще съдят Симеонов. "Вие сте от Свободна Европа, аз съм от заета Европа сега в момента, хайде чао", отговори той на наше позвъняване.

”Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове”, се казва в позиция на Асоциацията на Европейските журналисти - България. Тук може да видите официалните позиции на бТВ и на журналистите от БНТ по случая.

По повод реплики за “мисирки” или подмятания като “Как е времето в Москва?”, Елица Симеонова описа няколко случая от други държави - как журналистите реагират единно, когато са подложени на заплахи и унижение.

Бойко Борисов клати пръст срещу Валери Симеонов: “Няма да ми плашиш мисирките” - това пък е реакцията на Христо Комарницки.

Групата на Васил Божков порасна

Васил Божков ще остане в Обединените арабски емирства неизвестно колко време, защото България все още не е изпратила официално искане за екстрадиция. Текстът е дълъг, преводът отнема време.

Прокуратурата добави още двама обвиняеми към шестимата от “организираната престъпна група на Васил Божков”. Това са бившият член на Държавната комисия по хазарта Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел "Контролна дейност" Тодор Марков.

Само свама от осемте обвиняеми са на свобода. Гаранцията на единия е 1,5 млн. лева. Тук може да прочетете кой е Александър Тумпаров, каква е връзката му с Божков и как се е оказал с рекордна гаранция.

САЩ, съдията и Китай

Заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър беше за няколко часа в България. Единственото интервю с него направи Ивайло Везенков от Свободна Европа - тук може да прочетете какво казва Палмър за огласяването на корумпирани българи и за ролята на Русия на Балканите. Ако имате още няколко минути, може да гледате и на видео цялото интервю.

Матю Палмър каза, че САЩ ще продължат “да назовават корумпираните”. Съдийската колегия на ВСС разгледа искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за дисциплинарно уволнение на първия назован. Нито той обаче, нито прокуратурата бяха предоставили повече данни. ВСС реши да изчака още седмица.

В Китай става по-бързо и един партиен секретар загуби поста си заради кризата с коронавируса. Президентът Си се появи за първи път, с маска, в Пекин - далеч от епицентъра.

Националисти, фалшиви новини и суша

Прокуратурата внесе в съда искане за прекратяване на регистрацията на сдружението "Български национален съюз Еделвайс", свързано с "Луковмарш". Обвинението е за “разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда”.

Едно училище в Перник спира програмата срещу насилие, включително и сексуално, защото една майка се е оплакала. Колегите от “Медиапул” разказват какво стои зад тази история, как страхът побеждава разума и как фалшивите новини се оказват по-важни от истината.

От Радомир дойде новината, че градът също е заплашен от водна криза. Причината са ниският дебит на един от двата основни източника, които захранват града с питейна вода, и големите загуби по тръбите.

И две препоръки

Не пропускайте анализа на Красен Станчев за лева и еврото - как протичат споровете по тази тема, какво пропускаме и какво някои нарочно пропускат.

"За да се успокоим като общество е нужна сериозност. За хумор, ми се струва, че наистина вече е късно". Думите са на поетесата Миряна Башева, която стана на 73 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG