Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България чува съда в Страсбург само с половин ухо. И Костов за Ханке


Заседание на Европейския съд по правата на човека. Снимката е архивна.
Заседание на Европейския съд по правата на човека. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- България изпълнява само половината решения на ЕСПЧ

- За приватизацията е имало стотици проверки

България е сред страните с най-голям брой неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). За последните 10 години София не е изпълнила 48% от постановените решения. Това са 79 дела, които идентифицират сериозни системни и структурни проблеми в българското законодателство и практика, казват от Българския Хелзинкски комитет.

Еврото. Костов.

Премиерът Борисов се отказа от заявеното влизане в чакалнята за еврото заради липсата на обществен консенсус. Той говори по време на официалното празненство за 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ и в словото си пред гостите посочи, че е “длъжен да намали темпото”, след като има обструкции, в това число от президентството и опозицията.

Бившият премиер Иван Костов (1997-2001 г.) обяви, че е насочвал към прокуратурата всички сигнали за корупция, които е получавал, докато е бил министър- председател. В интервю за “Клуб Z” той отговори на задочни обвинения на икономиста проф. Стив Ханке, често наричан “баща на валутния борд в България”. Пред Би Ти Ви Ханке беше съобщил, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на президента Петър Стоянов. В присъствието на Ханке Стоянов е предал на Костов по телефона това, че сякаш тогавашният премиер е бил “хванат в крачка”. Темата беше повдигната около намерението на прокуратурата да направи “пълна проверка” на приватизацията. Костов напомни, че за приватизационните сделки са били образувани 550 проверки, за които по-късно се е твърдяло, че са 1300. Но според него в съдебната система “вълкът отдавна е в кошарата”, защото самата система е корумпирана.

ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като геостратегически интерес на ЕС близостта със Западните Балкани. Тя говори по време на неформалната среща на върха в Брюксел между нея и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и представители на шестте държави от Западните Балкани.

ЕС дава и ще продължи да дава индикации, че Северна Македония и Албания са постигнали напредък в преговорите за членство. Въпреки това обаче разширяването на ЕС не е нещо, което ще се случи скоро, предупреждава Димитър Бечев, докато се пита как ще изглежда ЕС през 2030 г.

Президент и премиер. Васил Божков

Конфликтът между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов се задълбочи, след като държавният глава предупреди премиера да не прехвърля собствената си отговорност на другиго. Коментарът му дойде седмица след като беше попитал премиера дали е знаел, че президентът е бил подслушван, а Борисов отрече. В понеделник Румен Радев заяви, че Борисов използва службите за свои политически цели.

В понеделник прокуратурата потвърди, че до този момент не е изпращала в Обединените арабски емирства документи с искането да се екстрадира бизнесменът Васил Божков. Преводът на документите, които са над 200 страници, е отнел много време и те са били готови за изпращане едва в събота.

Дали Иван Гешев гради юридическа или политическа кариера? Този въпрос задава Полина Паунова и дава няколко примера, които посочват, че тлавният прокурор се превръща в нов политически герой. Не само защото той коментира пенсиите или идеологиите, а защото много медии и политически анализатори неусетно заговориха за Гешев като за политик.

Коронавирус. Сексуално насилие.

Украинският гражданин в Стара Загора, за когото имаше съмнения, че може да е заразен с коронавирус, е с отрицателен тест. В понеделник беше съобщено, че гражданин е настанен в инфекциозното отделение на болницата в Стара Загора със съмнения за коронавирус. Впоследствие обаче се оказа, че той е вдигнал еднократно температура, а общото му състояние е добрo. Пациентът е спребивавал в Китай през последните 3 години.

Едно момче, преживяло насилие, в това число и сексуално, разказва как държавните институции са се отнесли към него – не просто без разбиране, но и с посланието, че сам е предизвикал агресорите. Ивайло Везенков разказва за момчето и за психолога, който работи с него – и двамата твърдят, че ако момчето е имало предварителна представа за опасността, то е могло ако не да я избегне, то поне по-лесно да се справи после с ефекта от насилието върху психиката.

Германия, Русия

Руските служби са организирали убийството в Берлин на грузинец, воювал в Чечня. Това обяви разследващият сайт Белингкат, като се позова на телефонни метаданни. Сайтът твърди, че убиецът е бил обучен и снабден с фалшиви лични документи от руските служби. Жертвата е Зелихман Хангошвили, бивш чеченски бунтовник, който беше застрелян в парк в Берлин през август 2019 г.

Животът между телевизионните обещания и реалността. Това показва този разказ за многодетните семейства в Русия, на които Путин беше обещал по един парцел земя.

И няколко препоръки

Романът “Една и съща река” на Здравка Евтимова излезе в САЩ, пише “Площад “Славейков”. Заглавието му на английйски е по стихотворение на Силвия Недкова - “Може да се усмихваш до сряда”.

Найден Недев е водолаз, който на своя глава почиства от боклуци пристанището в Созопол. Преди дни е извадил оттам 23 автомобилни и автобусни гуми. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Самолет, който зрелищно каца на летище Хийтроу, може да бъде видян на това видео. Кацането се извършва, докато все още бушува ураган.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG