Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Думата "евро". И арест за ТЕЦ "Бобов дол"


Бойко Борисов и Ангела Меркел
Бойко Борисов и Ангела Меркел

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Еврото се отлага, не се отменя

- Шефът на ТЕЦ "Бобов дол" беше арестуван

Кинофестивалът “Берлинале” започна с политическа реч в защита на имиграцията, произнесена от водещия Самуел Финци. “Аз самият съм актьор с т.нар. имигрантски произход. Роден съм и съм израсъл в България - страна, за която мнозина германци, ако са чували за нея, казват че е “там някъде долу”. (…) Само си представете – ако преди 30 години тази страна и този град не ми бяха предоставили дом, тази вечер нямаше да имате водещ. Помислете си, откъде да знаем дали като затваряме вратите си днес, не оставяме отвън някой, който може да е надеждата на Германия?”. Водещият свободно преминаваше от немски на английски и после на руски. Той се определя като европеец. Самуел Финци е Човек на деня на Свободна Европа.

Масова стрелба

Сред жертвите на масовата стрелба в германския град Ханау има българин. Общо 9 души бяха убити от крайнодесен екстремист, който нападна два наргиле бара в храд Ханау. След това той избяга в дома си, където уби майка си и се самоуби. В Германия протичат многохилядни бдения в памет на жертвите.

Еврото. Европейските фондове.

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с(т. Нар. “чакалня на еврото) няколко месеца по-късно от обявения срок, който беше краят на април. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред "Хоризонт". За ново изтегляне на срока - към средата на годината, в Брюксел се заговори неофициално още в началото на седмицата, пише “Капитал”. Източници от комисията посочват две причини - несигурността около това как ще се случи рекапитализацията на двете банки (най-вече ПИБ), в които ЕЦБ откри капиталов недостиг, както и желанието България и Хърватия да влязат заедно в ERM II. Не е ясно дали решението двете страни да се окомплектоват е окончателно.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Борисов посочи, че България не се отказва от еврото, а само забавя темпото, с което тръгва към “чакалнята”.

За да получи европейски фондове, България ще трябва да влага в тях много повече собствени средства. Идеята се съдържа в компромисно предложение за дългосрочното финансово планиране на ЕС, което европейските лидери разглеждат на извънредна среща в Брюксел. Предложението предвижда увеличаване на националното съфинансиране за проекти, което в някои случаи се увеличава двойно спрямо досегашните равнища.

ТЕЦ “Бобов дол”

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов беше задържан за 24 часа. Решението идва след като преди седмица Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката са тецовете „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“, които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

При горенето на отпадъци в българските тецове се отделят повече канцерогенни вещества, казва в интервю за Би Ти Ви председателят на Българския енергиен форум Иван Хинковски. Той определи като положителни промените, приети на първо четене в Комисията по околна среда в парламента. Те предвиждат, че отпадъци ще може да се изгарят в топлоелектрическите централи само след изготвена оценка за въздействието на околната среда. Това е крачка в правилна посока, но тя не е достатъчна, смята Хиновски.

Васил Божков, НАП, БСП

Близката на Васил Божков жена Елена Динева беше обвинена за участие в организирана престъпна група. До момента от прокуратурата отричаха разследването срещу Божков да засяга и нея. Самият бизнеснем Васил Божков беше арестуван на 31 януари в Обединените арабски емирства, след като България го обяви за издирване. Срещу него бяха повдигнати общо 11 обвинения.

Временната комисия, която разследва теча на личните данни от НАП, предложи промени в Наказателния кодекс, с които да се въведат по-строги наказания за киберпрестъпления. През юли 2019 от приходната агенция бяха източени личните данни на над 6 милиона българи. В четвъртък парламентът прие доклад, в който се предлага да се създаде нова дефиниция за деянията, свързани с компютърни престъпления, както и да се приемат нови състави на престъпления, които да отразяват новите форми на посегателства.

През април БСП ще избира нов лидер и по всяка вероятност основната битка ще се води между Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Нетипичното в такъв двубой е фактът, че в момента Добрев е дясната ръка на Нинова.

И две препоръки

Младеж, изнасилен на 6 годишна възраст, а после малтретиран в различните домове за сираци, в които го настаняват, говори пред камерата за преживяното. Името и лицето му остават скрити. Има ли нещо, което да помогне на такива деца?

Училищен концерт в Санкт Петербург, в който децата имитират легендарните “Куин” и тяхното I want to be free доведе дотам, че учениците бяха обвинени от учителите в насърчаване на хомосексуалността, а изпълнението им беше спряно. Учениците са имитирали облеклото на Куин от прочутия клип на песента. В него има сцени, на които фронтменът Фреди Меркюри яде грозде в прегръдката на полуголи танцьори и се спуска върху редица от тела.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG