Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция праща спецполицаи срещу връщаните от Гърция бежанци


Хора, търсещи убежище, напът към гръцко-турската граница
Хора, търсещи убежище, напът към гръцко-турската граница

Турция разполага полицейски части по границата си с Гърция, за да спре връщането на хора, търсещи убежище обратно на територията ѝ. Това стана ясно от думите на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от Би Би Си. Към границата са изпратени 1000 полицейски служители.

В граничната зона между Турция и Гърция се намират хиляди бежанци, които искат да влязат в Европейския съюз. Гръцките гранични власти ги спират. Атина съобщава за предотвратени опити на близо 35 000 души да влязат нелегално на територията на страната. Арестувани са 244 души. Между турските и гръцките гранични власти има напрежение, като се стигна до употреба на сълзотворен газ от турски граничари срещу гръцките им колеги, съобщи Ройтерс.

До тази ситуация се стигна след като Анкара спря да пречи на търсещите убежище да влизат на територията на ЕС. Преди това въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад срещу турска база в северозападна Сирия доведе до смъртта на 33 турски войници и раняването на още 32

В Турция има около 3,7 млн. сирийски бежанци. Близо още милион цивилни са напуснали северната провинция Идлиб през декември, когато подкрепяните от Русия сили на сирийския президент Башар Асад започнаха офанзива срещу подкрепяните от Турция бунтовници. Анкара тогава призова ЕС и ООН да предприемат по-решителни действия за решаване на кризата в Идлиб. През 2019 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че правителството може да пусне търсещите убежище в Европа, ако не получи помощ.

По време на среща с българския премиер Бойко Борисов Ердоган заяви, че ЕС не е отпуснал обещаните по споразумението от 2016 г. за бежанците средства на Турция. В действителност голяма част от обещаните 6 млрд. евро са дадени. Споразумението предвижда Анкара да задържа на своя територия бягащите от войната в Сирия, а ЕС да помогне със средства за подкрепа на бежанците.

Сега Турция подсилва граничните си постове, за да не допусне връщането на хората на нейна територия от страна на гръцките власти, които от своя страна не допускат търсещите убежище на гръцка територия. Двете страни разменят взаимни обвинения за насилие над търсещите убежище.

Страните членки на ЕС по-рано осъдиха „употребата на миграционен натиск за политически цели“ и изразиха солидарност с Гърция. Европейската комисия пое ангажимент да отпусне 700 млн. евро на Гърция за справянето с мигрантския натиск по границите ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG