Връзки за достъпност

Извънредни новини

1000 полицаи и шофьори ще бъдат тествани бързо. Две болници в София затвориха временно


1000 полицаи и шофьори от градския транспорт и линейки ще бъдат изследвани, за да се провери дали са изкарали коронавируса
1000 полицаи и шофьори от градския транспорт и линейки ще бъдат изследвани, за да се провери дали са изкарали коронавируса

1000 полицаи, шофьори от градския транспорт и от Спешна помощ ще бъдат изследвани за антитела на коронавируса с бързи тестове. Това съобщи премиерът Бойко Борисов късно в четвъртък след среща между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

Пробите ще бъдат направени, за да се провери каква част от тях са прекарали вируса и да се направи математически модел, с който да се изчисли кога в България ще бъде достигнат пикът на епидемията.

Тестовете на 1000-та души ще бъдат повторени след две седмици. След прехвърляне на заразата ще започне тестване на по 20-30 хил души, за да се пресметне кога безопасно ще могат да бъдат свалени ограниченията за придвижване, обясни премиерът. Дотогава се очакват поръчаните през Европейската комисия 1 млн.тестове, а първите изследвания ще бъдат направени с вече налични в България проби.

Председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който е против масовото сканиране, заяви, че остава привърженик на лабораторния тест PCR, по който сега се изследват само болни и медици. Той ще продължи да се използва в разгара на епидемията, като в края ѝ по-интензивно ще се използват тестовете за антитела.

“Това изследване търси не новозаболели, а прекарали инфекцията, за да се види как се натрупва имунитет и как след пика големи групи да се върнат в икономиката”, заяви Мутафчийски.

Във вторник Медицинският експертен съвет към Министерски съвет настоя за масов скрининг с бързи тестове, за да се изясни епидемиологичната картина в България и да може да се прогнозира развитието на епидемията.

33-ма нови случая са потвърдени през денонощието, съобщи националният щаб. Те са установени в Бургас, София, Пловдив и Кюстендил. Това е най-голямото нарастване за ден от установяването на първите случаи на 8 март. Общият брой на потвърдените болни става 276. От началото на епидемията са били изследвани 6400 души.

Междувременно две софийски болници съобщиха, че ще бъдат затворени за прием на пациенти, след като в четвъртък в тях бяха установени болни. Под карантина са няколко отделения в Пета градска болница, в която COVID-19 беше установен у трима пациенти и едно медицинско лице. До 15,30 ч в петък пациенти няма да приема и Университетска болница „Света Анна“. В нея в четвъртък бяха доказани двама пациенти с коронавирус. В двете болници в момента се извършва пълна дезинфекция.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в България има подготвени 7473 легла за лечение на пациенти с коронавирус, 1347 от тях са снабдени с апарати за обдишване на болни в тежко състояние.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG