Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън е дал положителна проба за COVID-19


Британският премиер Борис Джонсън се включи в кампанията “Ръкопляскай за хората, които се грижат за нас” от дома си на “Даунинг стрийт” 10 в четвъртък вечер
Британският премиер Борис Джонсън се включи в кампанията “Ръкопляскай за хората, които се грижат за нас” от дома си на “Даунинг стрийт” 10 в четвъртък вечер

Британският премиер Борис Джонсън е дал положителна проба за COVID-19. За заболяването съобщи самият той във видеобращение в петък.

Имам леки симптоми - температура и кашлица, обясни 55-годишният Джонсън на сънародниците си. Той си направил теста по съвет на главния здравен съветник на кралството.

Броят на заразените в света достигна половин милиард души. От тях 240 хил са в Европа. В петък САЩ надмина Китай по брой на заразените с над 85 хил. души, чийто тестове са положителни. Развитието на пандемията в света можете да проследите тук.

”Благодарение на модерните технологи ще мога да продължа да ръководя отговора на правителството в борбата с коронавируса”, обясни премиерът на Великобритания. Той се е самоизолирал в резиденцията на “Даунинг стрийт” 10 в Лондон.

В обръщението си, разпространено в социалната мрежа Туитър Джонсън призовава британците да спазват ограничителните мерки и че “колкото по-строго се придържаме към тях, толкова по-бързо ще преминем през това. Заедно ще го победим”.

”Стойте вкъщи, защитете здравната система и спасете животи”, казва още премиерът в обръщение към британските граждани.

Джонсън е развил симптомите през последните 24 часа, но въпреки това е участвал в националното ръкопляскане от прозорците на медицинския персонал, което беше организирано в Обединеното кралство в четвъртък вечер.

Преди месец Джонсън съобщи, че с приятелката си, 32-годишната Кари Симънс очакват дете. Не е ясно дали и тя е заразена с вируса.

Малко по-късно стана ясно, че британският здравен секретар Мат Ханкок също е дал положителна проба. Няма подробности за неговото състояние.

В сряда британският престолонаследник принц Чарлз също съобщи, че е дал положителен тест за коронавирус и се е самоизолирал в двореца Балморал в Шотландия.

На 19 март Борис Джонсън заяви, че ще са необходими 12 седмици, за да бъде преодоляна епидемията. В петък официалният брой на заразените в Обединеното кралство наближава 10 хил.души, над 400 са починали.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG