Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирмите могат да подават от вторник искания за компенсации на заплати по схемата “60/40”


Около 280 хил. българи ще могат да се възползват от схемата за обезщетения, ако техните работодатели кандидатстват по нея
Около 280 хил. българи ще могат да се възползват от схемата за обезщетения, ако техните работодатели кандидатстват по нея

Подаването на искания за отпускане на компенсации на фирмите, понесли загуби заради ограниченията, свързани с епидемията от коронавируса, започва от вторник. Това съобщи социалният министър Деница Сачева, след като правителството одобри модела за обезщетения, при който държавата ще покрие 60% от разходите за заплати на работници, пуснати в неплатен отпуск, а работодателят - останалите 40.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и осем починали.

Сачева съобщи, че Агенцията по заетостта ще разглежда исканията в седемдневен срок, а парите ще бъдат превеждани до 5 дни след одобряването им. Кандидатстването първоначално ще е за един месец, като работодателите могат да поискат пари за всичките или за част от служителите си.

Общата продължителност на схемата е за три месеца, което по изчисления на правителството ще струва на бюджета около 1 млрд.лв. Искане за актуализация на бюджета ще бъде внесено в Народното събрание във вторник, за да бъдат осигурени средствата.

Две категории работодатели ще могат да кандидатстват по схемата: тези, чиито фирми са затворени заради заповеди, издадени от държавата за ограничаване на дейности, както и тези, които могат да докажат спад на приходите от поне 20% спрямо март 2019 г. Работещите в първата група са 289 хиляди, но Сачева каза, че засега не е ясно каква част от работодателите ще се възползват от помощта.

В първата група са включени търговците (без продажбата на автомобили и мотоциклети), транспортният, хотелиерският сектор, туристическите дейности, организаторите на събития, заведдения и ресторанти, частните детски градини, артистични и творчески дейности, кината, спортни дейности. Добавена е и възможност за всички видове фирми, които са базирани в градове, подложени на карантина, какъвто в момента е само Банско.

От схемата са изключени старт-ъп компаниите, селското стопанство, горският и рибарският сектор, финансовите дейности и застраховането, хуманитарното здравеопазване, държавните служители и образованието, без частните детски градини. Всички те ще се обезщетяват по други схеми или чрез европейско финансиране.

Работодателите, които не изплащат остатъка от 40 на сто на своите служители, ще трябва да връщат парите на държавата, предупреди Сачева. Тя каза, че НАП и Главна инспекция по труда ще следят да няма измами.

Деница Сачева заяви, че схемата предвижда разпределение 60 на 40 върху осигурителния доход на работника, а финансовият министър Владислав Горанов добави, че работникът дължи данъка върху доходите. Така те коментираха коментари на работодатели, че след внасянето на социалните вноски в бюджета, работодателите трябва да платят 77% от заплатите при затворени предприятия. Решението схемата да се основава върху осигурителния доход, а не върху цената на труда, е за да се запазят доходите на работниците, поясни Сачева.

”Схемата е същата като в Германия - 60% от заплатите, 67% при дете, но за разлика от Германия, където парите се дават на работника, ние ги даваме на работодателя”, посочи социалният министър.

Деница Сачева съобщи, че към 27 март в България има 213 700 безработни, 9909 от тях са освободени в следствие на кризата с коронавируса.

В сряда се очаква Европейският банков орган да обяви единна методика за разсрочване на кредитите в ЕС.След получаване на указанията БНБ ще съобщи условията, при които търговските банки в България ще могат да отлагат плащанията по заеми на своите клиенти.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG