Връзки за достъпност

Извънредни новини

Носенето на маски вече не е задължително. Обмисля се намаляване на глобите за някои нарушения


Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев

Заповедта за носене на маски на обществени места, която в понеделник бе издадена от Министерството на здравеопазването във вторник беше отменена. "Дотук се стига, тъй като няма пълно съгласие в обществото", заяви здравният министър Кирил Ананиев. Той даде съвместен брифинг с вътрешния министър Младен Маринов в Министерския съвет.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България доказано заразените към 31 март са 379, смъртните случаи са девет, а 17 са оздравелите.

„Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера, с възможността да се използва маска като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса – правителството я подкрепя. Тъй като няма пълно съгласие, току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 (задължителеното носене на маски - бел.ред) от заповедта, до постигане на консенсус в нашето общество“, каза здравният министър.

Заедно с отмяната на заповедта, държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и нейните регионални служби на социално слабите и тези, които нямат възможност да си закупят маски. Закупуването на маските ще се случи след седмица или две. Ще бъдат поръчани маски от типа FFP 2 или 3, които са най-добрата защита за гражданите.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване на онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, каза още Ананиев.

Очаква се в рамките на следващата седмица от Китай да пристигнат и 2 млн. обикновени и специализирани маски, които ще бъдат раздадени на служителите в отделните структури, ангажирани в борбата със заразата.

Предложение за намаляване на глобите

По време на брифинга Ананиев и Маринов направиха уточнение, че към Народното събрание ще бъде отправено предложение за намаляването на административните наказания, предвидени за определен тип нарушения.

В момента глобата е една - от 5000 лева. Тя се налага както при неспазване на "задължителна карантина" на заразени лица, така и при неспазване на заповедта за забрана на посещение на паркове.

По думите на Младен Маринов глобата най-вероятно ще остане в този размер за неспазване на карантина, а за останалите нарушения ще бъде намалена, съобразно размера им.

До 30 март броят на глобите заради разходки в парковете и други забранени пространства са 402. Нарушителите на карантината, за които вече за извършени досъдебни производства също са около 400, каза още Маринов.

„Тези забрани са много общи и не навсякъде могат да спазват идеално. Но има основни принципи, които самите ние като хора трябва да спазваме“, каза Маринов на въпрос относно пространствата като градския транспорт.

По отношение на използването на трафичните данни за удостоверяване на неспазване на карантината Маринов коментира, че промените в закона предвиждат установяване на данните на клетка, с която е свързан телефона. Тази мярка се прилага само на ограничен кръг от структури на МВР като Главна дирекция национална полиция, СДВР и Областните дирекции на вътрешните работи. Процедурата се прилага само при отказ от нарушаване на карантина и се запазва задължението в 24-часов срок да се уведомява компетентен съд. Ако той не даде разрешение придобитата информация се унищожава.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG