Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОН предлага да се отложат матурите и изпитите за гимназиите


Mинистърът на образованието Красимир Вълчев
Mинистърът на образованието Красимир Вълчев

Ако на 14 май учениците се върнат в клас, учебната година може да бъде приключена без проблем. Вероятно е матурите на зрелостниците да се проведат на 30 май и 1 юни, вместо на 20 и 22 май. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Възможно е преместване на изпитите с от 4 до 10 дни. Ще предложим планираните дати за държавните зрелостни изпити да се променят и те да се проведат на 30 май и 1 юни", каза той.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Оттогава са затворени и всички училища, университети, ясли и детски градини. В сряда правителството предложи на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение заради пандемията от коронавирус до 13 май. Ако това предложение се приеме, МОН очаква, че учениците ще могат да се върнат в класните стаи на 14 май. Всичко най-важно за ситуацията с COVID-19 в страната можете да прочетете тук.

Вероятно е издаването на дипломите също да се забави със 7-8 дни, но Висшите училища в България и чужбина ще изтеглят приемните си кампании напред във времето, така че да няма ощетени кандидат-студенти. Вълчев увери, че ако зрелостници се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства и има готовност все пак да издаде по-рано дипломи на ученици от 12-и клас.

Министерството ще предложи и изпитите след 7 клас да се проведат на 13 и 15 юни, вместо на 9 и 11 юни. За провеждането на външното оценяване след 4 и 10 клас няма пречка, каза Вълчев. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29 и 30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване, посочи министърът.

Съботите през месец юни може да се ползват за отучване в случаите, в които това се налага, каза Вълчев. Но няма да има единно отучване след връщането на учениците в класната стая. Знаем докъде са достигнали училищата в отделните области на страната, но "все пак говорим за система от 700 000 ученици, с над 60 000 педагогически специалисти и с близо 40 000 паралелки", допълни той.

Министърът коментира, че ситуацията е "един своеобразен експеримент за образованието и сега организираме по-професионална оценка как се случва дистанционното обучение". Той отбеляза, че дистанционното обучение е трудно, но благодари на родителите и учителите, защото без тях то не можеше да се случи.

Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от училищни психолози, които да работят с децата през следващите седмици, обяви Вълчев.

По думите му висшите училища са били подготвени за дистанционното обучение и там то е започнало ефективно, но има проблем с практическото обучение в някои от университетите, като например в професионално направление „Медицина“.

Учебните заведения в цялата страна са затворени от 13 март, но още преди това имаше различни по дължина грипни ваканции за учениците по области. Това означава, че към момента училищата в страната са на различно ниво при взетия учебен материал. Непосредствено след обявяването на извънредното положение част от учебните заведения успяха да организират работата си и да се подготвят за преминаване на дистанционно обучение само в рамките на два дни.

Не е ясно кога Народното събрание би разгледало предложенията на Министерския съвет относно отлагането на изпитите в страната, тъй като самият парламент не работи. Продължават тестовете на депутати след като д-р Хасан Адемов от ДПС се оказа с позитивен тест за COVID-19.

Общо 205 държави са засегнати от коронавируса в света. Броят на потвърдените носители в четвъртък сутрин надхвърля 935 000 души, починалите са над 46 000, а излекуваните – близо 195 000. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време на тази карта.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG