Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега България няма да замразява задължението си да пази човешките права


Външният министър Екатерина Захариева
Външният министър Екатерина Захариева

България се е отказала да дерогира част от Конвенцията за защита на правата на човека. Това става ясно от писмо на Министерството на външните работи до Съвета на Европа, с което институцията се уведомява за обявеното в България извънредно положение.

Преди две седмици министърът на правосъдието Данаил Кирилов беше заявил, че страната ще поиска да не спазва Конвенцията, докато трае извънредното положение. Той посочи, че вече е подписал нотификационно писмо за това, което да бъде изпратено до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Извънредното положение беше въведено в България заради пандемията от коронавирус на 13 март. Тогава бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

В съобщение на сайта на МВнР, публикувано в събота, се посочва, че България е уведомила Съвета на Европа за мерките, предприети по време на извънредното положение, в това число и за онези от тях, които временно ограничават част от правата. Страната се ангажира с твърдението, че ограниченията ще траят "единствено до приключване на периода на извънредно положение".

В писмото се посочва и това, че Съветът на Европа ще бъде уведомен, "ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи".

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тествайте се: Знаете ли как да се предпазите от COVID-19?

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG