Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърт милион души по света са оздравели от COVID-19. САЩ се готвят за "тежка седмица"


САЩ са на първо място по брой заразени с коронавирус в света
САЩ са на първо място по брой заразени с коронавирус в света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус по света в началото на новата надмина 1 275 000. Сред тях над 262 000 души са оздравели. Броят на починалите е малко над 69 000. Това става ясно от данните на института „Джон Хопкинс“, който отчита официалната статистика, подавана от държавите по света.

На първо място по брой заразени е САЩ, където положителна проба са дали над 336 000 души и над 9 500 са починали. Националният здравен консултант на САЩ Джером Адамс предупреди в неделя, че предстоящата седмица ще бъде много тежка за страната. „Това ще бъде най-тежката и най-тъжната седмица в живота на много американци. Това ще бъде нашият Пърл Харбър, нашият 11 септември. Разликата е, че няма да бъде концентрирано на едно място“, каза Адамс, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът на най-тежко засегнатия щат Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че броят на приетите в болница пациенти с COVID-19 е спаднал с 50% в рамките на 24 часа от събота до неделя. Той предупреди, че тази обнадеждаваща статистика не значи задължително, че щатът е достигнал пика на заразата.

Борис Джонсън е приет в болница

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който преди 10 дни беше диагностициран с COVID-19, беше приет в болница за нови тестове, съобщи Би Би Си. „Това е предпазна мярка, тъй като премиерът продължава да има симптоми на коронавирус 10 дни след диагностицирането му“, се казва в съобщение на офиса му.

В неделя кралица Елизабет II направи обръщение към нацията, в което призова британците да спазват наложените мерки и да бъдат отговорни за здравето си и за това на околните. Здравният министър Мат Ханкон обяви, че ако хората не спазват наложените правила, ще бъдат въведени още ограничения. Броят на потвърдените случаи във Великобритания е 47 800, а починалите със заболяването са близо 5000.

Мерките в Италия и Испания

Италия, която е най-тежко засегнатата европейска държава, обяви планове за рестартиране на страната след пика на епидемията. Според здравния министър Роберто Сперанца правителството ще запази правилата за физическа дистанция, ще въведе повсеместно тестване и ще разработи повече средства за лекуване на хората извън болниците.

Испания е на второ място по брой на потвърдените случаи след САЩ и на второ място по брой на смъртните случаи след Италия. Там е отчетена тенденция за спад в броя на новите заразени и спад в броя на починалите. Строгите мерки засега остават в сила поне до средата на април.

Броят на смъртните случаи във Франция също спадна в събота срещу неделя спрямо предходното денонощие. Общият брой на починалите в страната, където бяха открити първите случаи на коронавирус на територията на Европа, е малко над 8000. Потвърдените случаи са близо 93 000.

В Китай, откъдето започна разпространението на болестта, официалната статистика отчита 39 нови случая в неделя, от които 38 внесени от чужбина. Открити са и 78 нови случая на хора без никакви симптоми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG