Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дезинфектант "Булгари", маска "Гучи". Как Европа спасява бизнеса си


20 европейски държави вече прилагат икономически пакети за подпомагане на бизнеса и самонаетите, засегнати от мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус
20 европейски държави вече прилагат икономически пакети за подпомагане на бизнеса и самонаетите, засегнати от мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус

Защитни маски “Гучи” и “Прада”, дезинфектанти “Булгари” и защитни костюми “Армани”. Не, това не е част дизайнерска коалекция, а резултат от една от над 35 схеми за подпомагане на бизнеса в Евопа, засегнат от пандемията от коронавирус.

Включването на големите имена от модната и автомобилна индустрия е резултат от одобрената от Европейската комисия на 22 март програма на италианското правителство за производство и доставка на медицинско оборудване и защитно облекло на стойност 50 милиона евро. Тя предвижда безвъзмездна помощ за предприятия, които създадат производство за медицински изделия и защитно облекло, увеличат съществуваща продукция или пуснат нови линии. Условието е продукцията да се продава на държавата по цени, валидни към декември 2019 г.

В резултат едни от най-големите имена в италианската индустрия - от военните заводи до висшата мода и парфюмерийния бизнес, се включиха в шиенето на маски и костюми, производството на респиратори и оборудване за болниците. Начинанието е патриотично и позволи на Италия да покрие част от нуждите на болниците, спасявайки в същото време индустрията, замряла заради ограниченията и спада на търсенето. Подобна схема, която цели да подготви индустрията за производство на лекарства, ваксина и материали за болниците от 30 млн.евро има и Люксембург.

Освен това Италия предоставя държавни гаранции за подпомагане на мораториума върху дълговете на малките фирми, което позволява отлагане на плащания, възобновяеми аванси, и вноските по ипотеки и лизингови плащания.

Римският шеф-готвач Лаура Карера минава край модна реклама на път към пазара за продукти
Римският шеф-готвач Лаура Карера минава край модна реклама на път към пазара за продукти

На 12 март Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия. В света вече има потвърдени над 1,5 милион случая на заразяване, а починалите са близо 89 хил. Първите заболели бяха докладвани от китайските власти в края на декември. Като първоизточник на заразата беше посочен град Ухан в провинция Хубей. В България извънредно положение заради епидемията беше обявено на 13 март, като вече има над 600 потвърдени инфекции и над 24 жертви. Всичко най-важно за ситуацията може да следите тук.

Италия е само една от 20-те европейски държави, които вече се възползваха от решението на Европейската комисия (ЕК) да разхлаби правилата за предоставяне на държавна помощ, така че властите да могат да пренасочат средства към спасяване на бизнеса и работните места.

“Правителствата получиха право да дадат на всички бизнеси глътка въздух, за да им помогнат да се справят като предоставят субсидии за заплатите, да премахнат корпоративните налози или данък добавена стойност, заяви старшият вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Според Комисията националните власти трябва да действат в три посоки: компенсиране на фирмите в най-пострадалите сектори на туризма, транспорта и ресторантьорството, субсидирани заеми за малкия и среден бизнес и помощ за банките, които отпускат кредити на компаниите в затруднение.

Успехът на Дания - вглеждане в детайлите

За по-малко от Дания дания е защитила пред Еврокомисията 5 различни схеми за подпомагане на бизнеса на обща стойност над 8 милиарда евро. Тя е автор и на първото искане за одобряване на държавна помощ. 12 милиона евро са насочени към организаторите на събития за компенсиране на загубите им за отменени и отложени прояви, насочени към хора от най-рисковите групи и концерти и събирания с над 1000 продадени билета. Копенхаген организира и схема за подпомагане на туристическите агенции, продаващи ваканционни пакети, създавайки Фонд за гаранции за пътувания, от които се възстановяват вече платени организирани почивки и пътувания, отменени заради пандемията. С 200 млн.лв.държавни гаранции туристическите фирми ще могат да възстановят сумите на клиентите си без да фалират.

1,3 милиарда евро са насочени към самонаетите. Правителството реши да предостави по 3000 евро месечно на всеки регистриран самонает до юни, за да покрие до 75 на сто от очакваните загуби от оборот. Други 130 милона евро ще бъдат предоставени под формата на банкови гаранции за заеми за ликвидност на малки фирми износители, които са загубили до една трета от поръчките си заради намалелия експорт.

5,4 милиарда ще бъдат раздадени на компаниите, които имат спад в оборота от 40% като размерът на помощта ще зависи от понесената загуба, а таванът е сложен на 8 милиона евро на компания.

Мащабът на Естония

Според населението си от под 2 милиона души Естония е защитила пред Европейската комисия най-големия икономически пакет от 1,75 милиарда евро. Той ще бъде разпределен чрез две схеми за вземане на нисколихвени заеми и обхваща всички сектори от икономиката. Подпомагането цели да помогне за обслужването на вече взети кредити от фирмите, както и за вземането на нови заеми за осигуряване на ликвидност за изплащане на заплатите и запазване на дейността.

До момента Полша в Източна Европа е обявила най-щедра подкрепа за бизнеса - 22 милиарда евро за държавни гаранции за отпускане на кредити за бизнеса за заплати и инвестиционни заеми за малките и средните предприятия през Националната банка за развитие.

Като цяло новите страни не бързат с въвеждането на мерките за компенсации. Латвия е единствената до момента, която смята да си осигури гръб за икономическите мерки чрез заем от международните финансови институции като така запази повече от резервите си в бюджета за следкризисните времена. Полша първа защити програма от €700 млн., която пренасочва пари от европейските фондове като гаранции за отпускане на банкови заеми. В новите страни засега само Унгария дава безвъзмездни помощи на засегнатите компании по програма, чийто бюджет е 140 млн. евро.

Хърватия помага на износителите

750 млн.евро ще предостави Хърватия на фирмите износители, които са загубили поръчки и пазари заради намаленото търсене. Помощта ще бъде под формата на банкови гаранции за отпускане на кредити, от които ще могат да се възползват компании, чийто приходи се дължат поне на 20% от износ. Заемите са при облекчени условия, но ограничени само до фирми от експортния сектор.

Болниците и Нидерландия

Една от най-интересните схеми за подпомагане, защитени през последните три седмици пред Европейската комисия е от Нидерландия, където правителството налива 23 милиона евро в социални и здравни услуги по домовете към пациенти, които обикновено се обслужват в болниците. За да разтовари лечебните заведения от неспешни манипулации, като в същото време намали риска за възрастни, уязвими и млади хора, Нидерландия премества услугите към домовете на пациентите. Част от средствата ще отидат за изработване на здравни апликации, които ще съветват хората, а с други нови компании ще получат лицензи за извършване на услугите по домовете.

Португалия мисли за туризма

Туристическият сектор и ресторантьорството са в центъра на икономическия пакет на Португалия, който съдържа четири гаранционни схеми за малкия и среден бизнес в туризма, пътническите агенции и организаторите на събития, както и ресторантьорския бизнес. Те ще покрият 90% от кредитния риск, така че банките да започнат да отпускат бързо кредити за ликвидност. Португалия получи одобрение и за втора схема за подпомагане на малкия и среден бизнес на стойност 13 милиарда евро. Тя предвижда както безвъзмездни помощи, така и гарантирани кредити. Най-тежко ударените фирми ще получат облекчение и за дължимите социални вноски. Други €20 млн. са насочени към кредитиране на рибарите, които трябваше да си останат у дома заради ограниченията.

Гърция включва данъчните за раздаване на помощи

Гърция, която вече получи одобрение за три икономически пакета от Европейската комисия, предвижда да отдели 1,2 милиарда евро под формата на безвъзмездни помощи за малки и средни фирм за покриване на лихви по съществуващи дългови задължения (заеми с фиксиран падеж, облигации или банкови овърдрафти) за 3 месеца, с възможност за удължаване за още 2 месеца. Максималният размер на помощта е 800 хил евро на компания.

Две милиарда са насочени към организиране на кредитни линии за бизнеса. Подобно на България, Гърция също избира банката си за развитие - HDB, която ще посредничи с гаранции към търговските банки. От пакета са изключени земеделците и производителите на аквакултури, както и банковият сектор. Други 1 милиард евро ще бъдат раздадени под формата на платими аванси на фирми, които се нуждаят от спешна ликвидност. Мярката е отворена към всички икономически сектори и ще бъде разпределяна от данъчните власти - службата за публични приходи (AADE), без посредничеството на банки.

Швеция и Великобритания се обръщат към малкия бизнес

Стокхолм ще насочи 9,1 милиарда евро към осигуряване на възможност за бързи заеми към малкия и среден бизнес, засегнат от епидемията, като държавната гаранция ще покрива до 70% от риска.

Великобритания, която се намира в преходен период след напускането на ЕС през януари, продължава да спазва европейското законодателство, което означава и да търси одобрението на Европейската комисия за намеренията си в полза на бизнеса. До момента Лондон е защитил две схеми за подпомагане на малките фирми чрез безвъзмездна помощ с бюджжет 654 милиона евро и за кредитни гаранции за компании с годишен оборот до 49 млн.евро. Към нея тази седмица се добави и друг пакет от 57 млрд.евро, обхващащ всички икономически сектори, пострадали от кризата, които ще бъдат подпомогнати с безвъзмездни помощи или безлихвени и нисколихвени заеми.

Германия и Франция - никой не е пропуснат

Икономическите пакети на двете най-големи европейски икономики са впечатляващи.

Франция вече прилага три схеми чрез Френската обществена инвестиционна банка за държавни гаранции за търговски заеми и кредитни линии за фирми с до 5000 работници като поема до 90 процентна от кредитния риск. Държавата гарантира и банки, които отпускат заеми на изпитващи трудности компании. Като се очаква трите схеми да доведат до набирането на 300 милиарда евро. Отделно от тях 1,2 милиарда евро ще бъдат разпределени през Фонда за солидарност към микропредприятия и малки фирми за компании с до 10 служители и оборот до 1 милион евро, ако са били административно затворени заради ограниченията за придвижване. Тук се включват всички малки магазини, кафенета, ресторанти, спортни клубове и други. Ако оборотът им е спаднал със 70%, държавата предоставя безвъзмездно по 3500 евро на компания.

Малките пекарни, които бяха затворени за ограниченията могат да получат безвъзмездна помощ от правителството и нисколихвен заем, за да не фалират
Малките пекарни, които бяха затворени за ограниченията могат да получат безвъзмездна помощ от правителството и нисколихвен заем, за да не фалират

Франция е до момента и единствената европейската държава, която има Фонд за отсрочено плащане на някои аеронавикационни такси. Чрез него авиокомпаниите, лицензирани да оперират във Франция могат да заделят пари, за да задържат персонала си и за бърза ликвидност. Отложените до края на годината такси, ще могат да бъдат изплащани през следващите две години.

Германският опит в подпомагането на бизнеса засега изглежда най-цялостен и методичен. Берлин има вече одобрение за пет схеми, които предвиждат както субсидирани заеми чрез държавната банка за развитие KfW, така и чрез федералните, регионални и местни власти и бюджетни институции. Таванът за заеми по една от схемите е до 1 милиард евро на компания. Отделно е предвидена програма за безвъзмездна помощ до 800 хил.евро за фирми в затруднение, до 100 хил.евро за земеделски производители и до €120 хил.за рибарите.

Испания пази самонаетите

20 милиарда евро в две схеми за подкрепа на самонаетите и малкия бизнес са в действие в испания, като държавата поема гаранциите за отпускане на заеми при облекчени условия за самонаетите и малкия бизнес до 80% и до 70 на сто за по-големите компании. Отделно националните, регионалните и местни власти могат да разширят ветрилото за компенсиране на малките фирми и самоосигуряващите се като им отпускат безвъзмездни помощи, прилагат данъчни и платежни облекчени и предоставят допълнителни кредити.

България получи зелена светлина

от Европейската комисия 16 дни, след като обяви икономически пакет за подпомагане на бизнеса от 4,5 млрд. лева. В сряда вечер Еврокомисията съобщи, че е одобрила увеличаване на капитала на Българската банка за развитие с половин милиард лева (€250 млн.) за отпускане на нисколихвени заеми за фирми с намалял оборот в резултат на коронакризата през търговските банки. Говорител на Комисията отказа да обясни, защо одобряването на първата част от огласените от правителството мерки е отнело толкова време, многократно надвишаващо обещаните от самата ЕК 12-36 часа. Той само заяви, че Комисията е била в контакт с българските власти и че “като цяло оценява предложените национални мерки на страните членки, свързани с последствията от епидемията от коронавирус, приоритетно”.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG