Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тестовете. Борис Джонсън прекара нощта в интензивното


Британският премиер Борис Джонсън
Британският премиер Борис Джонсън

Добро утро,

Най-важното е тук:

- България е от европейските страни с най-малко направени тестове за COVID-19

- Британският премиер прекара нощта в интензивно отделение

Случаите на COVID-19 в България станаха 565, като за едно денонощие са се увеличили с 24 души, съобщи в 8 сутринта ген. Мутафчийски.

Тестовете. Борис Джонсън.

Голямата загадка с броя на тестовете за COVID-19 е почти разгадана: в България се тестват средно по 2270 души на един милион души население. По този показател страната е близо до Великобритания и до Гърция, а е по-добре поставена от Полша и Румъния. Но пък е твърде далеч от страни като Естония (15 834 теста на 1 млн. души население), Словения (13 355 теста), Австрия (12 038) или приблизително същите показатели на Германия, Латвия и Италия.

Страните, които са най-ефективни в борбата срещу коронавируса, увеличават броя на тестовете и обхващат по-голям дял от населението. Тук обясняваме колко вида тестове съществуват и как се използват.

Британският премиер Борис Джонсън, който е с COVID-19, е преместен в интензивно отделение, след като състоянието му се е влошило. Той

САЩ се готвят за тежка седмица, в която епидемията от COVID-19 може да достигне пика си. В момента в страната има над 9500 смъртни случаи. С коронавирус са над 336 000 души. Тук сме събрали най-важното, свързано с разпространението на пандемията в света.

Малкият бизнес. Безработицата.

Малко преди полунощ парламентът окончателно прие актуализацията на бюджета, в който е заложен дефицит от 3.5 млрд. лв. Тези промени отразяват и предложението на кабинета за подкрепа на бизнеса, станало известно като схемата 60/40.

Една книжарница за детска литература в София преживява това, което и хиляди други фирми като нея: рязък спад на приходите и риск да изчезне бизнес, граден дълги години. Собственичката ще се възползва от държавната помощ. Във фирмата й има петима служители.

Какви са стъпките, ако ни съкратят от работа? Елица Симеонова описва на каква помощ може да разчита човек, ако това му се случи. България има едно от най-ниските нива на безработица в края на 2019 г., а откакто е въведено извънредното положение обаче се съкращават средно по почти 3000 души на ден.

Бюджетът. Заплати на депутатите. Делян Пеевски.

Депутатите обсъждаха заплатите си в продължение на няколко часа и решиха, че се отказват от заплати до 13 май. По закон заплатите им се актуализират на всеки три месеца и поредното увеличение щеше да се падне на началото на април. Тогава заплатите им щяха да са от 4284 лв.

Чули сте го много пъти в последните дни: един от най-големите дарители за преодоляване на епидемията е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Тук припомняме как е натрупан този капитал и че произходът на тези пари никога не е бил разследван от прокуратурата, въпреки сигналите и публикациите.

Вече е достъпно приложението за мобилни телефони, в което българските граждани могат да вкарват данни за здравното си състояние, както и за хроничните си заболявания. В системата се влиза с ЕГН. Участието е доброволно. Идеята е личният лекар да има достъп до данните на пациента.

И няколко препоръки

Големият дизайнер Джорджо Армани пренастрои фабриките си, за да могат да произвеждат семплите защитни облекла, а не рокли от висшата мода. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Пандемията закратко уплаши всички, но ето че фалшивите новини плъзнаха наново – този път за COVID-19. В това видео изброяваме петте основни факта за фалшивите новини, които си струва да знаем.

Светът няма да се промени след тази пандемия, колкото и да повтаряме обратното. Това казва Красен Станчев, който тук предлага възможно най-оптимистичния поглед към много забравени пандемии.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG