Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 по света: В САЩ расте броят на жертвите. Австрия започва отпускане на мерките


Пътните полицаи в Турция също участват в борбата против разпространението на COVID-19. Според анализатори южната ни съседка е една от държавите в света, които отбелязват най-голям ръст на заразени
Пътните полицаи в Турция също участват в борбата против разпространението на COVID-19. Според анализатори южната ни съседка е една от държавите в света, които отбелязват най-голям ръст на заразени

САЩ се превърна в първата страна в света отчела над 2 000 смъртни случая от COVID-19 за ден. От университета „Джон Хопкинс“ посочват, че починалите за последните 24 часа на територията на страната са 2108.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Очаква се в следващите часове САЩ да се превърне в държавата с най-много жертви в световен мащаб. Към 11 април смъртните случаи там са малко над 18 700, като единствено повече са в Италия, където жертвите са над 18 800.

Най-тежка продължава да е ситуацията в Ню Йорк, където са повече от половината от общия брой на жертвите в страната.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че според наличната към момента информация се очаква починалите в следствие на COVID-19 в САЩ да бъдат по-малко от очакваните над 100 хил. души.

„Виждаме ясни знаци, че агресивната ни стратегия спасява безброй животи“, каза Тръмп. Държавният глава заяви още, че му предстои да вземе и най-важното си решение откакто е на поста – кога да обяви, че хората могат да се върнат на работа. Той подчерта, че това ще се случи само, когато здравните експерти дадат зелена светлина.

Европа

В Европа в няколко страни се наблюдават положителни тенденции в борбата срещу заразата.

В Испания за пореден ден се наблюдава спад в броя на жертвите. За последното денонощие те са 510, като ден преди това бяха 605, а по-рано 757. Данните показват, че броят на заразените има стабилен растеж и достигна до над 161 000 души, излекуваните са близо 60 000.

В същото време Австрия се превърна в първата държава в Европа, в която ограничителните мерки срещу коронавируса са разхлабени. Предвижда се след отпразнуването на католическия Великден в неделя общественият транспорт в страната да може да се ползва свободно. Ще бъдат отворени и магазините с площ до 400 м2, както и магазините за строителни материали. След първи май пък ще се отворят и фризьорските салони, а при продължаващата положителна тенденция, в средата на следващия месец това трябва да се случи и със заведенията за хранене.

Всички тези мерки ще бъдат изпълнявани при строг контрол, а засега остава и задължително носенето на маски на обществени места.

Турция забрани излизането в Истанбул и още 31 града, както и прилежащите им вилаети, съобщи турското министерство на външните работи, цитирано от БТА. Мярката ще бъде в действие за следващите два дни до 24 ч. на 12 април.

Заради обявяването на решението едва два часа преди влизането му в сила редица граждани изпаднаха в паника и тръгнаха към магазините в опит да се запасят с храна.

Най-тежката мярка се налага в момент, в който Турция е смятана за една от страните с най-бързо растящ брой на новозаразени с COVID-19. Само за денонощие бяха регистрирани над 4700 нови случая, с което общият брой в страна достигна над 47 000.

Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу поиска карантина за многомилионния град, но засега правителството отказва да изпълни желанието му.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG