Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 по света: САЩ изпревариха Италия по жертви. Борис Джонсън напусна болницата


Войници от военноморските сили на САЩ се готвят да транспортират пациент от линейка на плаващата болница "Комфорт" Ню Йорк
Войници от военноморските сили на САЩ се готвят да транспортират пациент от линейка на плаващата болница "Комфорт" Ню Йорк

САЩ официално се превърнаха в държавата в света с най-много жертви на COVID-19, съобщават световните агенции. Към 12 април броят на смъртните случаи нарасна до над 20 600, като само в Ню Йорк за последното денонощие са загинали близо 800 души.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Заради ситуацията президентът Доналд Тръмп обяви „мащабно бедствие“ и в щата Уайоминг, с което подобна мярка вече е взета за всички 50 американски щата. По този начин щатските и местните власти ще могат да се възползват от федералния бюджет в опитите си да се сдобият с повече защитни материали и апарати за обдишване.

Европа

В Испания приключи тридневния спад в броя на починалите, след като за последното денонощие бяха регистрирани 619 смъртни случая. Страната е една от най-засегнатите от пандемията с близо 17 000 починали и над 166 000 заразени.

В Германия по данни на берлинския институт по вирусология „Роберт Кох“ броят на заразените в страната в момента е по-малък от броя на излекуваните. От научната институция твърдят, че оздравелите след COVID-19 са най-малко 60 200 души. Общият брой на заразените в Германия е малко над 120 000 човека, а смъртните случаи са 2673.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън беше изписан от болница и ще продължи лечението си от COVID-19 в домашни условия. Поради лекарска препоръка той няма да се върне веднага на работа. Смъртните случаи в Обединеното кралство са близо 10 000, а общият брой на заразените скоро ще достигне 80 000 души.

Във Ватикана папа Франциск отслужи литургия по случай Великден пред празната базилика „Св. Петър“. Традиционните служби по повод най-големия християнски празник ще бъдат отслужени без присъствието на миряни, но ще могат да бъдат наблюдавани по телевизията или онлайн.

Лечебните заведения в Москва са на предела на възможностите си, като случаите в руската столица са над 10 000. Много от пациентите, които показват симптоми на COVID-19 биват пренасочвани към клиники и болници в региона. Заради тежката ситуация руската православна църква обяви, че храмовете ще останат затворени за миряни по време на Страстната седмица.

Израел затвори границата си за пристигащи полети в опит за налагане на контрол на разпространението на заразата. Повод за това решение на правителството на Бенямин Нетаняху стана пристигнал полет от Ню Йорк, от който пътниците напуснаха летището без да бъдат прегледани и без да попълнят необходимите документи. Очаква се мярката да бъде променена едва, когато стане възможно всички новопристигащи да бъдат настанявани в хотели за 14-дневна карантина. В Израел до момента са регистрирани повече от 10 000 случая на заразени с COVID-19, а смъртните случаи са над 90.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG