Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дали знаят, че има хора като мен". За кои самоосигуряващи се българи е помощта от държавата


Безработицата в България се увеличава от началото на извънредното положение
Безработицата в България се увеличава от началото на извънредното положение

Емил Христов от над 10 години работи като маркетинг и пиар специалист на свободна практика. Той консултира няколко модни бранда и пише като автор на свободна практика за няколко издания. Пандемията от COVID-19 и мерките, които трябва да ограничат разпространението на вируса, засягат сериозно сферата, в която той работи. И Емил остава на практика без работа.

„Нямам работа в последния месец и това е съвсем разбираемо, защото тези бизнеси просто спряха да функционират. При положение, че „Армани“ шият маски и облекла за лекари, ясно е, че мода няма да има в следващата година“, казва той. „Не ми се обаждат и от списания. Едно от изданията, за които пишех, мисля, че изобщо няма да излиза на хартия известно време. (…) Не очаквам да имам работа в близките месеци.“

До момента в България над 700 са потвърдените случаи на COVID-19. От 13 март страната е в извънредно положение. Забранени са масовите събирания на хора, затворени са обектите в търговски центрове, забранено е посещаването на паркове и градинки. По света броят на потвърдените случаи наближава 2 млн. души. Над 120 000 пациенти със заболяването са починали.

Правителството в България предложи различни мерки за подпомагане на икономически засегнатите от пандемията фирми и работници. След тях е възможността да се кандидатства за безлихвени кредити до 4500 лева, гарантирани от държавата. От такива ще могат да се възползват служители на трудов договор, които са в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се, които имат спад в доходите поне 20% за първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година.

37-годишният Емил Христов попада в категорията на хората със свободни професии. Той е изряден данъкоплатец, но не се е регистрирал като самостоятелно заето лице и не внася осигуровки. Това значи, че той попада в категорията хора, които не могат да разчитат на безлихвения кредит, гарантиран от държавата.

Кой и как може да получи безлихвен кредит

С актуализацията на Закона за държавния бюджет парламентът реши капиталът на Българската банка за развитие (ББР) да бъде увеличен със 700 млн. лева. Целта е тези пари да бъдат използвани като гаранции за търговските банки за кредити за бизнеса и за потребителски безлихвени кредити за хора, останали без работа заради пандемията и мерките срещу нея.

ББР изготви програма за гарантиране на безлихвените кредити за физическите лица, която е с бюджет 200 млн. лева. Търговските банки ще могат да отпускат по 1500 лева за период от три месеца (общо 4500 лева) безлихвени кредити на хора, които не могат да работят заради пандемията. За да получат такъв кредит, те трябва да отговарят на определени условия. Най-важното от тях е да са внасяли осигурителни вноски.

Категориите хора, които ще могат да се възползват от безлихвен заем са две - служители на трудов договор в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица.

Работниците на трудов договор трябва да са били в трудово правоотношение поне 6 месеца преди да излязат в неплатен отпуск. Освен това трябва да имат поне 5 работни дни през март.

Самоосигуряващите се трябва да са прекъснали дейността си заради пандемията или да търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г. сравнено със същия период миналата година.

За безлихвен кредит ще може да се кандидатства до 31 декември 2020 г. Той ще бъда със срок до 5 години, с минимум 6 и максимум 24 месеца гратисен период, се казва в съобщението на сайта на Министерския съвет. Кредитите по програмата ще могат да бъдат предсрочно погасявани без да се дължи такса за това. Списъкът с търговските банки, които ще предоставят такива кредити, ще бъде публикуван на сайта на ББР, пише в програмата.

През 2019 г. в броят на самостоятелно заетите лица в България е 215 300 по данни на Националния статистически институт (НСИ).

"За пореден път сменям професията"

Емил Христов посочва, че би се възползвал от безлихвен заем или подобен вид подпомагане. „В настоящата ситуация това е равносилно на избутване на месеца“, казва той. Но тъй като не се самоосигурява, той не отговаря на условията за такава помощ. „Не знам дали и доколко хората, които взимат решения, имат ясна представа за съществуването на хора като мен. Може би от тяхната камбанария изглеждаме като изпаднали от пазара на труда“, казва той.

Вместо да бездейства докато няма работа и да чака държавата да му помогне, Емил Христов е решил да учи и да придобива нови умения. Още преди пандемията е започнал курс по дигитален маркетинг в СофтУни. „За пореден път сменям професията“, отбелязва той. Разказва, че до кризата през 2008 г. работи като редактор в медия, но тогава губи работата си и се преквалифицира в маркетинг специалист, като какъвто работи и до момента. Не е оптимистичен за бъдещето на сферата си.

Прогнозата ми е, че нещата с които съм се занимавал досега и сферите, в които съм работил, ще бъдат много засегнати от ситуацията и то не само в близките няколко месеца.“

Посочва също, че в курса по дигитален маркетинг, в който участва, има около 500 човека, като голяма част от тях са в неговата ситуация – „възрастни хора, с професии и със сериозна биография, които си сменят попрището“.

В краткосрочен план Емил се притеснява, че няма да има пари известно време. „Но съм изпадал и друг път в подобно положение. Не водя разточителен начин на живот, мисля, че ще мога да се справя. Важно е да сме здрави и близките ни да са здрави. Ще се научим да живеем без някои неща.“

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

XS
SM
MD
LG