Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Денят след утре". Янко Христов от Лондон, който реши да помага на малки фирми в България


Янко Христов
Янко Христов

Янко Христов намира вдъхновение да помага в борбата с коронавируса от примерите около себе си. От хората в лондонски квартал, събрали пари, за да спасят малко местно кафене или от 99-годишния ветеран от Втората световна война, обикалял къщата си в кампания, с която събрал 17 милиона паунда за британската здравна система.

Христов живее в Лондон от 8 години. Родом е от Бургас. Работи в инвестиционна банка и в момента е от хората, чиито доходи не са намалели заради извънредното положение. Разговаряме по телефона. Заварваме го вкъщи преди отново да седне пред компютъра и малко след като е приготвил обяда си.

“Тук също сме затворени и работим от вкъщи. Кампаниите набират все по-голяма популярност напоследък и сега е моментът хората, които имат възможност, наистина да помагат”, казва Христов. Кръстил е своята кампания “Денят след утре”.

Целта на инициативата е да събере средства, които да се предоставят на малки бизнеси, които в условията на пандемия не могат да изплатят заплатите на служителите си.

“Имам един познат, който е собственик на бар в Бургас и направи кампания за собствения си бар, където събираха конкретна сума. Влязох да даря”, разказва Христов. Така се родила идеята да помогне на колкото се може повече хора, чиито бизнеси са пострадали от ограничителните мерки. За няколко дни в платформата Gofundme са събрани почти 500 паунда.

“Хора които няма да бъдат засегнати, се надявам да помогнат. Към момента считам себе си за такъв. Кризата не е повлияла на работата ми. Сестра ми живее в Париж и е собственик на малък бизнес и също като много хора в България е потърпевша”, споделя мотивацията си Христов.

Заради пандемията от коронавирус България обяви извънредно положение на 13 март. Заразените до момента вече са над 1000, а жертвите са 50. Заради мерките, които целят ограничаване на разпространението на вируса, редица фирми не могат да работят. Затворени са моловете, кафенетата и ресторантите, фитнесите.

Над 60 хиляди души са подали заявления в бюрата по труда в България като безработни от началото на извънредното положение, обявено на 13 март заради пандемията от коронавирус. По данни на министерството на труда и социалната политика средно по 4000 души на ден минават през бюрата по труда в цялата страна.

Според Христов предложената от правителството програма "60/40" е неприложима за голям процент от работодателите. “Стремим се да помогнем точно на тях”.

“Начинът, по който искам да работим, е парите да отиват изцяло за заплати на хора в малки фирми. Искаме от тях да ни изпращат финансовите си отчети, които са публични в търговския регистър”, разяснява Христов.

Вече няколко малки бизнеса са се свързали с него. Надява се с примера си да може “да зарази” и други хора, които имат възможност да се включат в кампанията. “Може да е егоистично, но това да помагам, ме кара да се чувствам добре, казва той. “Аз не искам да вземам решението кой бизнес е по-важен от другия и кой е по-важен за обществото, затова реших да го правя на принципа “който дойде първи”. След това разглеждаме кандидатите. Двама-трима приятели ми помагат”.

Първоначалната идея била да се помага само на хора, които работят в ресторантьорството. “Много от тях са работили нормално, имали са клиенти и са се справяли с бизнеса си, но вследствие на кризата нямат никакви приходи и няма как да плащат заплати”, казва банкерът.

“В момента, в който е трудно, трябва да бъдем хора. Като че ли забравихме това в последно време, защото живеем много забързано. И да на един да помогна, ще съм доволен”, казва Христов.

По света заразените от коронавирус вече са над 2,6 милиона души, жертвите надхвърлиха 180 хиляди, а повече от 700 хиляди са оздравели.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG