Връзки за достъпност

Извънредни новини

България затваря границата си с Турция от полунощ


Всички ГКПП по българо-турската граница ще бъдат затворени за влизане в България от тази нощ до полунощ на 26 април
Всички ГКПП по българо-турската граница ще бъдат затворени за влизане в България от тази нощ до полунощ на 26 април

България ще затвори изцяло границата си с Турция от полунощ на 23 срещу 24 до полунощ на 26 срещу 27 април. Заповед за това беше издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в четвъртък вечер.

По-рано днес Националният оперативен щаб съобщи, че ще предложи забрана на пътуванията заради информация от Външно министерство, че много български граждани, живеещи в Турция, се готвят да се върнат за започващия в петък свещен за мюсюлманите месец Рамазан.

В Турция живеят над 300 хиляди души с българско гражданство. Повечето от тях са родени в България етнически турци, които напуснаха през 1989 г. заради политиката на комунистическия режим за насилствена промяна на имената им. Броят на заразените в Турция вече е почти 100 хиляди души, а над 2300 починаха от коронавируса.

България е в извънредно положение от 13 март до 13 май заради епидемията от коронавирус. 1097 са потвърдените случаи на COVID-19, починалите са 52-ма. В края на март по препоръка на Европейския съюз България затвори външните граници на ЕС за граждани от трети страни, а всички пристащи в страната от чужбина подлежат на 14-дневна задължителна карантина. Развитието по дни можете да следите тук.

Забраната за преминаване на българо-турската граница обхваща както хора, така и превозни средства и засяга и трите контролни гранични пунктове: Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Изключение ще се допуска само за тежкотоварни автомобили, както и за превозни средства със специален режим, автомобили превозващи хора, нуждаещи се от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Главното мюфтийство съобщи, че храмовете ще останат затворени по време на Рамазана като службите ще се излъчват по интернет. Храна ще бъде раздавана на самотни и възрастни хора според традицията на празника за организиране на вечери ифтар.

Отменени са и традиционните петъчни молитви. За да се предотврати струпването на много молещи се на едно място, общите моливи също са забранени.

На болните и на лицата над 60 годишна възраст се отказва достъп до джамиите по време на извънредното положение.

Рамазан тази година е от 24 април до 23 май.

Българската православна църква отказа да затвори църквите и манастирите за Великден, като някои богослужения бяха извършени пред храмовете.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG