Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Италия разхлабват мерките на два етапа. В САЩ опитват частичен рестарт на икономиката


Заради липсата на туристи във Венеция местните простират прането над каналите
Заради липсата на туристи във Венеция местните простират прането над каналите

Правителството на Италия, която е една от най-тежко засегнатите държави от COVID-19 в света, планира смекчаване на мерките, въведени заради заразата. Италианският премиер Джузепе Конте съобщи, че това ще се случи на два етапа – от 4 и от 18 май.

Предприетите действия са в резултат на трайната тенденция за намаляването на смъртните случаи, броя новозаразени и на приетите в интензивни отделения.

От 4 май в Италия ще заработят строителни компании, търговци на едро, както и някои заводи. Всички предприятия ще трябва да гарантират спазването на мерки за безопасност като поддържането на дистанция между работниците и задължителното носене на маска.

На същата дата ще бъдат в болниците ще бъде разрешени ограничени свиждания с роднини и ще бъдат отворени парковете и градините, където заедно ще могат да се разхождат само семейства. Ще бъде разрешено посещението на траурни церемонии, но при условие, че присъстват не повече от 15 души, които спазват дистанция помежду си.

На 18 май врати ще отворят музеите и книжарниците и ще бъдат разрешени груповите тренировки на спортистите, с което професионалните клубове ще започнат отново да функционират. Правителството и футболната федерация обаче все още нямат решение кога може да бъде подновено местното първенство. От 1 юни пък се предвижда работа да започнат салоните за красота, баровете и ресторантите.

От думите на Конте стана ясно още, че училищата ще останат затворени до края на учебната година като идеята е да отворят за ученици чак от септември.

Чехия отваря заводи, фитнес центрове и зоопаркове

Правителството в Чехия също започна действия в посока към разхлабване на мерките. От понеделник ще отворят всички магазини с площ до 2500 м2, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Врати отварят също и зоопаркове, ботанически градини, фитнес центрове и автошколи. На публични места вече ще могат да се събират до 10 души, вместо досегашното ограничение от максимум двама.

Производството си подновяват и трите големи завода на „Шкода“, в които работят близо 34 хил. души.

Борис Джонсън не иска да рискува нов пик

На другият полюс обаче е Великобритания, чийто премиер заяви при завръщането си на работа в понеделник, че в страната скоро не се предвижда намаляване на ограниченията.

По неговите думи Обединеното кралство се намира в състояние на „максимален риск“ и самият той отказва да „захвърли“ постигнатото в последните седмици, рискувайки нов пик на заразата.

„Напълно споделям тревогата ви за икономиката и колко наложително е да се направи нещо, защото без силна икономика няма да има и приходи за действията на правителството“, каза Джонсън като добави, че в следващите дни ще бъдат предприети допълнителни действия за справяне с кризата.

Премахване на ограничения в някои американски щати

Някои отделни американски щати също се готвят за поетапно рестартиране на икономиката, въпреки съветите на здравните експерти, съобщава Ройтерс. Колорадо, Мисисипи, Минесота, Монтана и Тенеси ще се присъединят към Джорджия, Оклахома, Аляска и Южна Каролина, които вече започнаха поетапно да смекчават мерките, така че гражданите отново да започнат работа.

От понеделник ресторантите в Тенеси ще приемат клиенти на място. Това ще се случва при условие, че заведенията работят на половината от капацитета си, както и че се спазва дистанция, а персоналът и посетителите носят предпазни средства. При спазването на същите мерки в Минесота ще бъде разрешено на производствени предприятия да отворят врати, което ще позволи на близо 100 хил. души да се върнат на работа.

В същото време икономическият съветник на президента Доналд Тръмп Кевин Хасет обяви, че нивото на безработицата в САЩ може да достигне до нива между 15 и 20%, съобщава "Файненшъл таймс". По думите му очакваният шок за икономиката ще бъде подобен на този след края на Втората световна война и Голямата депресия и много по-голям от кризата през 2008 г.

„По време на голямата рецесия…загубихме 8.7 млн. работни места. Сега губим същият брой работни места на всеки 10 дни“, заяви Кевин Хасет.

САЩ е най-тежко засегнатата държава от панемията от COVID-19. Регистрираният брой на заразените там е над 965 хил. души, починалите са над 54 хил., а оздравелите – над 107 хил. По света заразените от коронавирус вече са вече близо 3 млн., оздравелите са над 868 хил., а починалите са над 206 хил. България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG