Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без допълнителни ограничения за 1 май. Издирват се пътници на полет от Амстердам


Билборд в София с призив за подкрепя на мерките срещу разпространението на коронавирус
Билборд в София с призив за подкрепя на мерките срещу разпространението на коронавирус

Не се обмислят допълнителни ограничения на пътуването в страната за трите почивни дни около 1 май, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Остава ограничението областните градове да се напускат само с основателна причина, но няма планове за "затваряне" на София, каквато мярка беше въведена за Великденските празници.

Като "разумен компромис" ген. Мутафчийски описа отварянето на парковете, въведено по-рано тази седмица. Щабът може да допуска облекчаване на режима ако разхлабените мерки се спазват стриктно, какъвто е и случаят с парковете, допълни Мутафчийски.

Достъпът до тревните площи в градовете беше забранен при въвеждането на извънредното положение на 13 март с цел предотвратяване на събирането на големи групи от хора и ограничаване на разпространението на коронавируса. Затворени бяха и университетите, училищата, театрите, концертните зали, големите търговски центрове, ресторантите, баровете и кафенетата. През април извънредното положение беше удължено до 13 май, а носенето на маски на обществени места стана задължително. Тук можете да намерите най-актуалната информация за сутуацията в страната.

За изминалото денонощия в България са установени 38 нови случая на COVID-19, с което броят на заразените става 1437. От тях активни са 1134, излекувани са 243, а починали са 61 души, съобщи ген. Мутафчийски. Открито е ново огнище на болестта, което е засегнало две фамилии от общо 13 души в пловдивското село Брестовица.

Издирват се пътници от полет на "България Ер", летял от Амстердам до София на 26 април. Трима души от полет 462 са дали положителни проби за коронавирус, затова всички останали 95 души се издирват. Националният здравен инспектор Ангел Кунчев призова останалите пътници да се свържат с местните Регионални здравни служби.

Възможно е да се наложи връщането в училище през май само на децата от 7 и 12 клас, за да положат изпити, каза ген. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. За останалите деца не се обмисля връщане в класните стаи.

По света случаите на COVID-19 са над 3 милиона, а във вторник броят на заразените в САЩ мина 1 милион души. Тук можете да следите разпространението на коронавируса в другите държави, информацията се обновява на всеки час.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG