Връзки за достъпност

Извънредни новини

170 заразени медицински служители. И поетапно отхлабване на мерките


1555 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. На сутрешния брифинг в петък щабът съобщи за 53 нови установени случая, а по-късно за още 14.

317 души с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения. 43 са пациентите, настанени в интензивни отделения и клиники. Жертвите на вируса са 68. Медицинските служители, при които е потвърдено заразяване, вече са 170.

"Вървим към плато на този пик. Има устойчивост, въпреки че много активно търсим", коментира председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

В момента се обмисля поетапно отхлабване на мерките, но това ще се случи след подробен анализ “и няма да бъде изцяло”. В петък със заповед на министъра на здравеопазването беше отменена заповедта за носене на маски на открити обществени места.Отпадна и забраната за посещение на природните паркове.

България е в извънредно положение от 13 март. В сила са редица рестрикции, които целят ограничаване на разпространението на вируса. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Контролните органи наблюдават още по-стриктно преминаването през контролно-пропускателните пунктове на областните градове през трите почивни дни (от 1 до 3 май). За денонощието от столицата са излезли около 40 000 автомобила, съобщи пред БНТ Любомир Костадинов от Столичната пътна полиция.

Полицаите ще проверяват дали през КПП се преминава с основателна причина и дали шофьорите са употребили алкохол, или наркотици.

Контролно-пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове бяха изградени като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. За преминаването е необходима декларация, в която се посочва поводът за пътуването - прибиране по настоящ адрес, снабдяване със стоки, работа или здравословни причини.

До момента са проверени над 55 хиляди декларации, като над 6 процента от тях са с невярно съдържание.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG