Връзки за достъпност

Извънредни новини

Болницата в Сливен спира за седмица приема по COVID-19, три други поемат щафетата


Доктор Илиана Иванова от болница "Д-р Иван Селимински", първият български лекар, починал от COVID-19 беше изпратена от колегите си в Сливен в неделя
Доктор Илиана Иванова от болница "Д-р Иван Селимински", първият български лекар, починал от COVID-19 беше изпратена от колегите си в Сливен в неделя

Многопрофилната болница в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19 за една седмица заради недостиг на персонал в инфекционното отделение, съобщи изпълнителният директор на институцията д-р Васислав Петров.

„В момента правим реорганизация и двама лекари от други отделения ще бъдат пренасочени за лечението на пациентите, но отделението не е затворено и продължаваме да лекуваме пациентите с COVID-19“, съобщи пред Свободна Европа д-р Петров.

Предвижда се в отделението да бъдат пренасочени и четири медицински сестри.

COVID-19, който беше обявен за пандемия от Световната здравна организация на 11 март, до този момент е отнел живота на 74 души в България, а потвърдените инфекции са 1632. В Сливен има 54 регистрирани случая на COVID-19 от март.

В болница „Д-р Иван Селимински" в Сливен в момента има 16 пациенти с COVID-19. Лекуват ги останалите двама лекари в инфекциозното отделение, които, според д-р Петров, заедно със средния персонал, са достатъчни за грижата за пациентите до идването на подкреплението.

На 1 май лекарят от сливенската болница д-р Илиана Иванова (43) – педиатър и инфекционист, почина от заболяването. Още един лекар и пет медицински сестри от инфекциозното отделение на „Д-р Иван Селимински" са с положителни тестове за вирусната инфекция. Д-р Петров съобщи, че част от тях се намират в болницата, а други – на домашно лечение, но отказа да прецизира колко от медицинските лица са на стационарна терапия.

Междувременно пациентите с инфекцията ще бъдат насочвани към три други лечебни заведения в Сливен – военната болница и две частни болници - МБАЛ "Хаджи Димитър" и болница "Царица Йоана", които от миналата седмица са открили отделения за лечение на COVID-19.

По-рано в интервю за БНТ началникът на военната болница в Сливен полк. Илиян Комитов съобщи, че в стационара има 12 болни с коронавирус.

Директорката на Регионалната здравна инспекция в Сливен д-р Петя Балулова, заяви пред БТА, че заразата в инфекциозното отделение на сливенската болница вероятно е станала заради неправилно боравене с личните предпазни средства. Починалата лекарка, според нея, е имала недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, като е възможно това е да причинило заразяването й. Нейните близки, също диагностицирани с коронавирус, са в добро състояние.

В България беше въведено извънредно положение за ораничаване на заболяването на 13 март. Можете да проследите развитието на ситуацията в България тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG