Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън и обвинението в сексуално посегателство. Какво ще стане с битката за Белия дом


Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън беше обвинен в сексуално посегателство от 1993 г. от бивша служителка в политическия му кабинет

Водещата тема в САЩ и целия свят вече беше новият коронавирус, когато стана ясно, че Джо Байдън ще бъде кандидатът на Демократическата партия за президентския пост на предстоящите през ноември избори. Битката с COVID-19 засенчи почти всички други новини, но една от тях има пряко отношение към президентската надпревара в САЩ: в седмиците, в които се разбра, че именно Байдън ще бъде опонент на Тръмп, бивша служителка в политическия му кабинет от 1993 г. отправи обвинение, че той е извършил сексуално посегателство над нея преди 27 години.

Каква е цялата история, защо тя е разказана сега и какво означава това за кампанията на кандидата на демократите?

Историята накратко

В края на март 56-годишната Тера Рийд, която работи в екипа на Байдън в периода 1992-1993 г., когато той е сенатор от Делауеър, обяви, че настоящият кандидат за президент е извършил сексуално посегателство над нея в сградата на Конгреса.

Рийд твърди, че инцидентът се е състоял през пролетта на 1993 г., когато тя е отнесла лични принадлежности на Байдън в една от офисните сгради на Капитолия. Тя твърди, че тогавашният сенатор я е притиснал до стената, започнал е да я целува и да я опипва, като е проникнал с пръсти в нея.

„Целуваше ме и много бавно ме попита „Искаш ли да отидем някъде другаде?“, казва Рийд, заявявайки, че тя се е отдръпнала рязко, което е предизвикало шок у Байдън, който й е казал „Айде де, човече, чух, че ме харесваш“.

След това Байдън е заявил, че Рийд не означава нищо за него, хванал я е за раменете, казал, че „всичко е наред“ и се е отдалечил.

Тази история на Рийд не е първото обвинение, което тя публично отправя към Байдън. През 2019 г. тя беше една от осемте жени, които обвиниха бившия вицепрезидент, че ги е докосвал или целувал по начин, който ги е карал да се чувстват неудобно. През април миналата година Рийд заяви пред Ню Йорк Таймс, че Байдън я е галил по врата, играл си е с косата ѝ и я е докосвал по начини, които са я карали да се чувства неудобно.

Обвиненията тогава накараха Байдън, известен със стила си да показва близост, включително и физически, с избиратели и екипа си, да обяви, че е давал „израз на привързаността си“ към хората, в годините, в които е участвал в различни кампании, но „нито веднъж – никога – не съм вярвал, че съм се държал неподобаващо“. Заради критиките за поведението си, той каза още, че разбира, че представите за лично пространство са се променили през годините и че трябва да бъде „по-отговорен“ за спазването им.

Едва в края на март тази година Рийд за пръв път направи своето разкритие за сексуално посегателство от преди 27 години, а също обяви, че на 9 април е подала жалба до полицията във Вашингтон за сексуално посегателство, в която обаче не споменава Джо Байдън по име.

От публикациите на различни медии като Асошиейтед прес, Ню Йорк Таймс, Вашингтон поуст и други, пред които Рийд говори, става ясно, че по нейни думи тя се е опитала да се защити още през 1993, но висшестоящите членове на екипа на Байдън са и отказали съдействие.

Рийд също така твърди, че е подала жалба в конгреса, свързана с неподходящо поведение на Байдън, без да споменава сексуалното посегателство, но не пази копие от документа.

Членовете на екипа на Байдън, за които Рийд твърди, че са знаели за случая, отрекоха за наличието на подобно събитие. Някои жени от тогавашния екип на сенатора дори подчертаха, че той е бил от онези хора, работещи в Конгреса, които най-силно са подкрепяли жените и са спазвали необходимото благоприличие.

Бившата асистентка в екипа на Байдън е подкрепена от трима свидетели – от нейния брат, бивша съседка и бивша колежка, които заявяват, че в различни етапи тя им е споделяла, че Байдън се е държал непристойно с нея.

„Никога не се е случвало“

Преди няколко седмици в публичното пространство се появи и клип на CNN от 1993 г. от интервю на Лари Кинг. В него зрителка заявява, че изявен сенатор се е държал неподходящо с дъщеря ѝ, но не е съобщила на никого, включително и на медиите, за да запази доброто име на политика.

Малко след публикуването на този клип в края на април Рийд обяви, че жената всъщност е майка ѝ, която е починала през 2016 г.

Тези нови обвинения, заедно с показанията на съседката и брат ѝ, накараха Байдън да действа по-директно.

„Не, не е вярно. Казвам недвусмислено: това никога, никога не се е случвало“. Това заяви той пред Ем Ес Ен Би Си на 1 май, когато за пръв път отговори директно на журналистически въпрос по темата. В същото интервю бившият вицепрезидент насърчи от националния архив да разпространят данните от личното му досие за всичко, свързано с Тера Рийд, добавяйки, че там няма да бъде открито нищо.

Мястото на #MeToo и организациите, защитаващи жените

Движението #MeToo, което се зароди и набра огромна популярност след скандала, свързан с изнасилвания и сексуални посегателства на холивудския продуцент Харви Уайнстийн, също има място в историята на Тара Рийд.

Тя твърди, че е потърсила съдействие от фонда за юридическа защита на организацията Time’s Up, финансирана от известни лица на Холивуд, някои от които бяха ключова част от движението #MeToo.

След обвиненията срещу Харви Уайнстийн движението #MeToo се превърна в глобален феномен, свързан с борбата срещу насилието над жени
След обвиненията срещу Харви Уайнстийн движението #MeToo се превърна в глобален феномен, свързан с борбата срещу насилието над жени

От организацията са насочили Рийд към няколко адвокати, които биха могли да поемат случая ѝ, но те отказват.

Самата организация отказва да предостави допълнителна помощ на Рийд, защото не иска да застраши статута си на неправителствена организация, предприемаща действия, свързани с кандидати, които участват в различни видове избори. Подобно нещо е залегнало и в правилника на организацията.

Проблемът, изтъкнат от няколко медии, идва от това, че консултантска фирма, чийто шеф Анита Дън е основният съветник на Байдън, има договор с Time’s Up.

Според работещите във фонда обаче Дън никога не е работила по проект с тях и не е била уведомявана за жалбата на Рийд.

Как обвинението влияе на битката за Белия дом

Според редица политически анализатори зад океана, обвиненията срещу Байдън го поставят в много тежка ситуация по отношение на предстоящите избори. Една от причините е, че бившият вицепрезидент е от политиците, които през годините, включително и в периода на кампанията си, постоянно са изтъквали ролята си в приемането на законодателни промени, подкрепящи борбата на жените срещу сексуални посегателства. Той е и автор на закон против насилието над жени.

„Г-н Байдън искрено вярва, че жените имат право да бъдат чути, да бъдат чути с уважение. Подобни обвинения също би трябвало да бъдат разследвани щателно от независимите медии“, гласеше първоначалното съобщение от щаба на кандидата на демократите през април.

Настоящите обвинения представляват проблем и по отношение на сравненията между кандидата на демократите и Доналд Тръмп. По време на кампанията му през 2016 г., а и след това, настоящият американски президент нееднократно беше свързан с обвинения от множество жени, че е извършвал сексуални посегателства над тях, както и че се е държал по непристоен начин. Тогава се появиха и твърдения, че е опитвал да принуди редица жени да запазят мълчание относно изневерите му. От тогава датира и случая с извършване на нелегални плащания на порно актрисата Сторми Дениълс, извършени от бившия му адвокат Майкъл Коен.

Президентът Доналд Тръмп нееднократно е обвиняван в сексуално посегателство и непристойно поведение
Президентът Доналд Тръмп нееднократно е обвиняван в сексуално посегателство и непристойно поведение

Тръмп дори коментира обвиненията срещу Байдън, заявявайки, че цялата история трябва да се изясни, тъй като самият той е бил обект на подобни несправедливи обвинения.

С разгара на скандала множество активистки от #MeToo дори обявиха, че историята на Рийд им показва, че са поставени пред избор да гласуват за двама кандидати, които си позволяват да се държат непристойно с жените и дори да ги насилват физически. Това поставя под въпрос как ще гласуват прогресивно настроените жени, за които традиционно се смята, че дават гласа си за по-либералната Демократическа партия.

Байдън вече беше обект на критики и относно връзките на сина му Хънтър с украинска петролна компания. Опитите на Тръмп да уличи настоящия си опонент за президентския пост пък доведоха до голямо разследване и импийчмънт в долната камара на Конгреса през декември 2019 г. В последствие държавният глава на САЩ беше оправдан от Сената, а процесът и разследването бяха приключени.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG