Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без заплата втори месец"."Не е преминала заразата". "Насаждане на страх". Какво казаха Борисов и Радев на 6 май


Колаж на Бойко Борисов и Румен Радев от две различни церемонии по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия
Колаж на Бойко Борисов и Румен Радев от две различни церемонии по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия

Премиерът Бойко Борисов определи като несправедливо това, че депутатите продължават да получават 2/3 от месечното си възнаграждение, докато неговият екип и министрите са без заплата.

"Не ги знам дали беше умишлено, но не е честно. Моят пресцентър е без заплата втори месец. Началникът на кабинета ми, Деница – ето я там, е без заплата втори месец", каза министър-председателят в отговор на въпрос от журналисти по време на посещение при военнослужещите на полигона при Црънча край Пазарджик на 6 май.

На 6 април Народното събрание реши не само депутатите, но също министри, членове на политическите им кабинети, както и ръководители на държавни и изпълнителни агенции, да не получават заплати до края на извънредното положение. То беше обявено на 13 март и продължава до 13 май. Проверка на Свободна Европа разкри, че депутатите нямат право по конституция да лишават някой друг от заплата, а засегнатите лица са карани да попълват декларации, че са съгласни с решението на парламента.

Дори след като са се отказали публично от заплатите си, народните представители са продължили да получават пари за т.нар. представителни разходи, които се равняват на 2/3 от обичайното им месечно възнаграждение. След 13 май, когато изтече извънредното положение, те ще започнат да получават и пълният размер на заплатите си.

"Да, продължаваме и не е честно. Никога не сме работили повече", каза премиерът, попитан от репортер на бТВ дали, заедно със своя екип и кабинет, продължава да работи без заплата заради решението на депутатите.

"Не приемам да гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва"

Президентът Румен Радев също направи изявление по случай празника 6 май. От "Дондуков" 2 той призова премиера да не всява страх сред населението заради коронавируса, както и да гради образ на спасител върху това.

"Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин - онзи, който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола", каза Радев.

Според президента министър-председателят е опитен политик, който не говори напразно. "Не приемам да се гради образът на спасител върху страха, който той сам раздухва - с трупове, морги, масови гробове, ад, който слиза тук", каза още Румен Радев в интервю за бТВ.

Попитан от репортери за реакция към критиките на президента, Бойко Борисов изтълкува думите му като изказване към президента на Русия - страната, която стана пета в света по брой на случаите на COVID-19.

"Значи, това е към Путин, защото той направи Русия да живее в страх. 10 хиляди заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница. Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Макрон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите ", каза още премиерът.

Заразата не е преминала

"По никакъв начин не е преминала заразата – 69 са новите заболели, вярно, на клъстери, но всички, идващи от чужбина, носят заразата. Нищо не е преминало, тепърва ще видим как ще се развива", каза още премиерът по време на посещението си в Црънча в Деня на храбростта и празникът на Българската армия.

Той предупреди, че при сериозно увеличаване на броя на заразените, отново ще бъдат въведени по-строги ограничения. "Разхлабваме мерките само в тези части, където като гражданско общество сме дисциплинирани", заяви Борисов.

Днес бяха потвърдени над 50 нови случаи на коронавирус в България, с което общият брой на доказано заразени с COVID-19 в страната достигна 1758. Има нарастване на случаите през последното денонощие от над 3% по данни на Националния оперативен щаб, но то се дължи на концентрирането на изследванията в точки, където се очаква, че има повече заразени – така наречените "клъстери". За такива се смятат домовете за стари хора и местата, където има българи, наскоро върнали се от различни страни.

Тук можете да проследите разпространението на коронавируса в България във факти и дати.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG