Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две нови жертви на COVID-19. Масово тестване в домове за възрастни в Пазарджик


По-рано масово тестване беше проведено и в дома за стари хора Кенана в Хасково
По-рано масово тестване беше проведено и в дома за стари хора Кенана в Хасково

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1872, съобщи Министерството на здравеопазването. Новите случаи за деня са 43. От пациентите с инфекцията 379 са настанени в болница, 49 са в интензивни отделения.

Общият брой направени тестове е 54 328, съобщи сутринта секретарят на щаба доц. Димо Димов.

Излекувани са 401 пациенти с коронавирусна инфекция.

След едно денонощие без случаи на починали носители на коронавирусната инфекция, в петък Министерството на здравеопазването съобщи за два нови смъртни случая. Става дума за 84-годишен мъж, лекуван в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, и 52-годишна жена, настанена в областната болница в Ямбол. И двамата са имали придружаващи заболявания. Така броят на починалите от началото на пандемията пациенти с COVID-19 стана 86.

Първият случай на COVID-19 в България беше потвърден на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Ситуацията с развитието на епидемията от коронавирус в България можете да следите тук.

Масово тестване в социални домове в Пазарджик

След като няколко домове за възрастни хора се превърнаха в огнища на заразата, Регионалната здравна инспекция в Пазарждик реши да извърши масово тестване в социалните центрове в областта, съобщи БНР. Към обяд в петък са изпратени 145 проби за анализ, каза директорът на РЗИ д-р Фани Петрова, цитирана от националното радио.

“Но нашите екипи продължават да работят и в днешния ден и ще продължат през останалите дни. Обхванат е старческият дом в град Пазарджик, Главиница, в Батак също – Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, както и Дом за стари хора във Велинград - продължаваме пробонабиране“.

Заразени са деветима нови лекари

Девет нови случая на заразени с коронавируса медици са потвърдени през последното денонощие, съобщи секретарят на националния щаб доц. Димо Димов. Осем от тях работят в болници в София, един е от персонала на болницата в Ямбол.

Така общият брой на медицинските служители с COVID-19 става 201.

Новината идва ден след като стана ясно, че 43 лекари, медицински сестри и санитарки от видинската болница „Св. Петка“ са дали положителни проби за коронавирус, което представлява около 12-13% от целия персонал на лечебното заведение. Областният управител на Видин Момчил Станков публично отправи зов за помощ до Националния оперативен щаб и правителството за осигуряване на допълнително лекари, които да бъдат командировани в болницата „Св. Петка“.

По-рано сайтът „Биволъ“ съобщи, че 20 души от работещите в хирургията на софийската болница „Пирогов“ са дали положителни проби.

Двама лекари с COVID-19 починаха в България - д-р Илиана Иванова от иннфекциозното отделение на блиницата в Сливен и д-р Нели Пандова-Илиева от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

По света са установени близо 3,9 млн. носители на коронавирус. Жертвите са над 270 хиляди, а оздравелите са 1,3 млн. Карта със статистическите данни по света можете да видите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG