Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи пациент в Търговище. Болни с COVID-19 има в 11 области


Жена с маска минава покрай билборд в София, представящ кампания за окуражаване на жителите с текстове от известни песни
Жена с маска минава покрай билборд в София, представящ кампания за окуражаване на жителите с текстове от известни песни

Във всички 28 области в България вече има потвърдени инфектирани с коронавируса. Активни случаи се лекуват в 11. В събота в Търговище беше установен първи вирусоносител. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб Димо Димов.

Става дума за 53-годишен мъж от поповското село Зараево. Той е имал оплаквания от средата на март - кашлица и болки в гърлото. Потърсил е медицинска помощ на 1 май, като му е препоръчано домашно лечение. С температура и проблеми с дишането сам е стигнал до болницата в Търговище на 7 май с колата си, съобщи секретарят на Районната здравна инспекция Марин Йовов. Пациентът е в средно тежко състояние и дишането му се облекчава с кислородна маска, съобщи БТА.

През последното денонощие в България са установени 49 новозаразени от 1777 направени проби. 22-ма от тях са настанени в болници. С това броят на потвърдените вирусоносители в България е 1921. Най-мното нови проби са потвърдени в София - 16. Единадесет са новите инфектирани в Ямбол, 7 в Плевен, трима във Видин.

Общо в болница с короновирусна инфекция се намират 389 души, 56 са в критично състояние. Починалите станаха 90, след като още четирма души загубиха живота си.

Димов съобщи, че в Кърджали пациент, излекуван от COVID-19, е постъпил отново в болница като инфекцията се е установила в долните му дихателни пътища. Излекуваните за денонощие за 21, общият им брой достига 422-ма.

До 8 май са направени 56 105 теста за коронавирус или 8015 на един милион население.

Недостига медицински персонал

Увеличава се заразеният медицински персонал. Вече има 206 случая, включително пет през последното денонощие.

По информация на главния здравен инспектор Ангел Кунчев проблемът е особено сериозен във Видин, Ямбол и Сливен. Във видинската болница вече 10 на сто от персонала е инфектиран.

Критична е ситуацията в Ямболската болница. Заради недостиг на медицински персонал не може да бъде разкрито трето отделение за лечение на пациенти с COVID-19, съобщи БНР. В лечебното заведение вече има 38 болни. Позитивните в областта са 67.

Сградният фонд позволява да се разкрие трето отделение, посочи зам.- директорът на областната болница д-р Валентин Вълчев:

"Само че ние нямаме персонал, тъй като там работят рехабилитатори, на нас ни трябват 5-6 минимум сестри, за да отворим това отделение с 24 легла", добави той.

Частните болници в града отказват да прехвалят персонал, няма и доброволци.

За 12 заразени лекари и медицински сестри съобщи Пазарджишката болница. Те са пострадали при оказването на помощ на спешни пациенти, за които не е било известно, че имат и COVID-19.

В София са отворени още паркове

Паркът "Врана" беше отново отворен за посещение през уикенда
Паркът "Врана" беше отново отворен за посещение през уикенда

От събота в София са отворени още два големи парка - “Врана” и паркът на Военната академия. И на двете места не се допускат домашни любимци и колоездене. Заповедта на кмета Йорданка Фандъкова забранява в двата да се разхождат домашни животни, както и влизането на велосипедисти. Подновяват се и посещенията в археологическия парк "Западната порта", както и градината при мавзолея на Александър Батенберг.

Близо 80 акта за неспазване на дистанция, сядане по пейките и ползване на детски площадки и други спортни съоръжения са съставени от началото на седмицата в София.

Правителството обяви, че няма да иска удължаване на извънредното положение след 13 май. Премахнати са ограниченията за движение между областните градове и е разрешено отварянето на тересате на заведенията. Много мерки, сред които носенето на маски на закрити места, затваряне на молове и училища, както и спортът на закрито остават в сила.

Развитието на епидемията от коронавирус в България можете да следите във факти и по дати тук.

По света заразените вече доближават 4 милиона души, починалите са 275 хиляди, а излекуваните са над 1 милион и 300 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG