Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Запазва се огнищният характер". В последния ден от извънредното положение заразените станаха 2069


Заведенията на открито вече работят, сервитьорите обаче трябва да са с маски
Заведенията на открито вече работят, сервитьорите обаче трябва да са с маски

13 май, сряда, е последният ден от обявеното извънредно положение. То беше въведено на 13 март с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В сила остават някои от предприетите мерки като спазване на социална дистанция, носене на предпазни маски в градския транспорт и в закрити помещения. При неспазване на тези разпоредби глобата е от 300 до 1000 лева.

Междувременно Националният оперативен щаб отчете ръст на новоткритите случаи на коронавирус. За последните 24 часа са получени резултатите от общо 1387 PCR проби за коронавирус, като са констатирани 65 нови случая на инфекцията, съобщи на редовен брифинг секретарят на щаба доц. Димо Димов.

Така общият брой на регистрираните случаи в България става 2069. Тук можете да следите развитието на коронавируса в страната. Към сряда 365 души са настанени за болнично лечение, а 51 от тях са в интензивни отделения.

"Към настоящия момент се запазва огнищният характер на разпространение на коронавирус на територията на страната с ясно проследими епидемиологични връзки. Това позволява своевременно откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или в домашни условия", коментира доц. Димов.

Общо 225 са медицинските специалисти, при които е потвърден COVID-19. Установени са 7 нови случая, от които 3 са в Пазарджик, 2 в Плевен, 1 в Пловдив и 1 в Сливен.

"Облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не бива да бъде съпроводено с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в лечебните заведения, тъй като намаляването на човешкия потенциал в лечебните заведения би имало негативно отражение в оказването на тяхната дейност, особено в структурите с интензивно лечение", коментира Димов.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG