Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дискриминационни ограничения". Докладчици на ООН критикуват България заради ромските квартали


Полицай проверява жена в софийския ромски квартал "Филиповци"

Българското правителство да спре да използва реч на омразата и да провежда полицейски операции с цел да ограничава придвижването на жители на ромски квартали в страната. Това призовават двама специални докладчици на ООН по въпросите на расизма и малцинствата, цитирани от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Позицията на световната организация е по повод поставянето на полицейски контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на ромски квартали в София, Ямбол, Сливен, Нова Загора и Казанлък в опит жителите им да бъдат спрени да излизат извън тях. Тези мерки бяха въприети от правителството заради отделни случаи на заразени с коронавирус в махалите. Това доведе и до напрежение в столичния кв. „Факултета“ в средата на април.

Към момента няма обобщена статистика за разпространението на COVID-19 в тези махали, тъй като здравните власти не включват етническия произход в данните за заболеваемостта в страната. Според ООН обаче управляващите дискриминират тези групи от хора именно заради техния етнос.​ В България заразените от коронавирус вече са 2100, а починалите са 99.

„Дълбоко сме обезпокоени от дискриминационните ограничения на етническа основа към ромите, които открито се подкрепят от българските власти като част от по-широките мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19“, заявява Е. Тендайи Ачиуме, към чието становище се присъединява и колегата ѝ Фернанд де Варенес.

Двамата отбелязват в свой доклад за ситуацията с правата на малцинствата в България по време на пандемията, че поставянето на КПП в ромските квартали нарушава правата им и ги излага на допълнителен риск от заразяване. Особено на местата, където достъпът до водоснабдяване и канализация е слаб като в Нова Загора.

„Тревожно е, че високопоставени представители на правителството, на съдебната власт и един политик, правят изказвания в подкрепа на такива мерки срещу COVID-19, които са насочени единствено към ромите“, добавят специалните докладчици на ООН, споменавайки лидер на националистическа партия, определил ромските квартали като „гнезда на зараза“.

Според двамата представители на световната организация „такива изявления допринасят за засилването на антиромските нагласи сред населението и насърчават изключването на ромите, сегрегирането и маргинализацията им“. Специалните докладчици на ООН следят и докладват за нарушения в определени важни сфери на правата на човека. Те са били сезирани за поставянето на КПП в ромските квартали в България от БХК.

„Казанлък – един от първите градове, който изолира своите роми – досега не е регистрирал нито един случай на заразен сред всичките си жители. Тези флагрантни дискриминационни действия се случиха пред затворените очи на правоприлагащите органи на национално и на местно ниво и с преобладаващото одобрение на българските медии“, коментира по този повод председателят на комитета Красимир Кънев.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG