Връзки за достъпност

Извънредни новини

Моловете и фитнесите отварят в понеделник


В моловете ще могат да работят заведения за хранене само с открита площ и самостоятелен вход
В моловете ще могат да работят заведения за хранене само с открита площ и самостоятелен вход

Здравният министър издаде заповед, според която моловете и фитнес залите ще могат да отворят в понеделник. Заповедта беше издадена след като премиерът Бойко Борисов се разпореди по-рано в петък да се създаде организация за отварянето на търговските центрове след среща с представители на моловете и на Българската ритейл асоциация.

Търговските центрове тип мол ще могат да работят от 18 май, като в сила остава забраната на територията им да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито.

Големите търговски центрове са затворени от началото на извънредното положение, въведено в България на 13 март. В тях беше разрешено да работят само банковите и застрахователните офиси, супермаркетите, аптеките и дрогериите.

Фитнес залите ще могат да отворят врати в понеделник при заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. метра площ.

Заповедта предвижда институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а висшите училища да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда. Изключения са предвидени за изпити за ученици и студенти за приключване на учебната година, когато е невъзможно оценяването да се проведе онлайн.

Изключение ще бъде направено и за шофьорските курсове и някои практики, свързани с въздушния и железопътния транспорт, както и с опазването на обществената сигурност.

Извънредното положение приключи на 13 май. Сега в сила е извънредна епидемична обстановка, която ще продължи до 14 юни. По време на извънредната епидемична обстановка ще действат ограничения за влизане в страната, продължава карантината и изолацията за заразени и контактите им.

Продължава да важи задължението за носене на маски в обществения транспорт и на закрити места, както и забраната за пазаруване между 8,30 и 10,30 часа за хора под 60 години.

Забранени остават посещенията в детски ясли и детски градини, научните конференции, масовите спортни мероприятия, масовите културни мероприятия (с изключение на посещенията в музеи, галерии, библиотеки и кина, които работят по специални правила), събирането на групи от над 10 човека.

Границите на България остават затворени, като всички пристигащи в страната, както български граждани, така и чужденци ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Училищата остават затворени до края на учебната година.

Първите случаи на COVID-19 в България бяха потвърдени на 8 март. До момента доказано заразени са 2138, от които 545 са оздравели. Жертвите на болестта до момента са 102. Развитието на ситуацията по дни в страната можете да следите тук.

Потвърдените случаи в световен мащаб са малко над 4,44 млн., а смъртните случаи са около 303 хил. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG