Връзки за достъпност

Извънредни новини

Балтийските държави създадоха първата зона за свободно пътуване в пандемията


Границата между Латвия и Литва на 14 май, ден преди да бъде отворена отново
Границата между Латвия и Литва на 14 май, ден преди да бъде отворена отново

Литва, Латвия и Естония отвориха от полунощ границите помежду си и така върнаха първата зона за пътуване за пътуване в Европа след въведените през март ограничения заради пандемията от коронавирус.

Гражданите на трите държави ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще трябва да се самоизолира за 14 дни.

Литовският премиер Саулюс Сквернелис заяви, че балтийският „балон за пътуване“ е възможност бизнесите да отворят отново и е лъч надежда за хората, че животът се връща обратно към нормалното.

Решението идва на фона на призива на Европейската комисия 27-те страни членки на ЕС да отворят отново вътрешните си граници първо на регионално и съседско ниво. Междусъседското падане на границата се разглежда като първи етап от облекчаване на ограниченията, докато прехмахването на всички ограничения и на всички видове пътувания, ще стане на следващ етап при спазване на определени здравни мерки.

Нови случаи на коронавирус в трите балтийски републики почти няма и нито една от тях в сряда не беше регистрирала повече от 7 случая, съобщи още Ройтерс. От края на април властите в трите държави облекчиха мерките за изолация. В региона има под 150 починали от болестта. Те бяха сред първите държави, които наложиха мерки в началото на пандемията от COVID-19.

„Няма причина да се страхуваме, че отварянето на границите ще предизвкиа разпространение на вируса“, посочи вътрешният министър на Естония Март Хелме.

Литва, Латвия и Естония - трите най-бедни членки на еврозоната, очакват икономиките им да се свият с до 7-8% тази година, каквато е прогнозата за икономиките на валутния съюз като цяло.
Литва предупреди за двуцифрен спад, ако икономиките не заработят отново до лятото.

Ограниченията в пътуването между Финландия и Естония и между Полша и Литва бяха облекчени по-рано през седмицата, но само за хора, които пътуват по работа или с цел образование. До момента обаче те не са заявили намерение да се присъединят към зоната за свободна пътуване на трите балтийски държави.

Подобни зони за свободно пътуване между съседски държави ще заработят и на други места в Европейския съюз. Австрия ще отвори границите си с Германия, Швейцария и Лихтенщайн на 15 юни.

Германия обяви в петък, че ще смекчи правилата за пристигащи от други държави от ЕС и Великобритания. Властите ще препоръчват само на пристигащите от държави с висок брой потвърдени случаи да се самоизолират. Задължителната двуседмична карантина ще остане в сила за пристигащи от страни извън ЕС.

Потвърдените случаи на COVID-19 в световен мащаб са малко над 4,44 млн., а смъртните случаи са около 303 хил. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG