Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Повече неизвестни". Щабът има резерви към отварянето на ресторантите


Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски
Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви в четвъртък, че щабът остава резервиран към отварянето на ресторантите и други заведения за хранене, които предлагат обслужване на закрито.

Подновяването на работата им беше анонсирано от премиера Бойко Борисов за 1 юни, но решение още не е взето.

От 6 май заведенията за хранене могат да посрещат клиенти само на открито, като гарантират разстояние между посетителите при строга хигиена. Мутафчийски съобщи, че Агенцията за безопасност на храните и регионалните здравни инспекции проверяват как се спазват предписанията за работа навън, преди да се прецени, че мерките се следват и могат да бъдат още облекчени.

Броят на потвърдените случаи на инфекция с коронавируса в България е 2331 след откритите 39 нови заразени от 1912 проби, направени през последното денонощие. В девет области има активни случаи на заболяване от COVID-19. Четирима са починалите, с което от март те са общо 120. Излекуваните са 43-ма - трети ден на превишаване на броя на възстановените спрямо новозаболелите. Проследете развитието на епидемията в България по дни.

Според ген. Мутафчийски рано е още за подновяване на спортните състезания на открито. От 22 май ще се подновят само тренировките на закрито. Затова пък директорът на столичната Районна здравна инспекция Данчо Пенчев съобщи, че "нямаме сериозни притеснения" за моловете, които бяха отворени от понеделник, заради модерните им вентилационни системи.

Проф. Мутафчийски съобщи, че отменената в сряда заповед на здравния министър за хоспитализация на всички хроничноболни и възрастни, при които е потвърдена инфекция с коронавируса, е целяла да създаде задължение за болниците, а не да принуди пациентите, които са с най-висок риск от тежко протичане на заболяването, да се лекуват под лекарско наблюдение.

Той отказа да прогнозира как ще се развие епидемията в България предвид предстоящия туристически сезон, както и дали броят на заразените ще намалява трайно или ще има втора вълна.

"Досега нито едно мнение не може да бъде отхвърлено или потвърдено. Вирусът крие повече неизвестни, отклолкото знаем за него", заяви Мутафчийски.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG