Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На пазара е". Къде е сребърният ритон от колекцията на Васил Божков?


Васил Божков
Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков, който в момента се намира в Дубай, укриващ се от 11 повдигнати обвинения, твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба на свободния пазар. Във Фейсбук публикация от вторник той показва скрийншот от чат с неизвестен човек (името е заличено – бел.ред.), който му праща снимка на ритона и пише на английски език: "На пазара е. Интересува ли Ви?". Коренсподенцията е водена на 19 май.

Пред Свободна Европа Божков потвърди автентичността на съобщението, но отказа да разкрие самоличността на подателя.

На 24 май бизнесменът обяви, че "за съжаление в България отношението към културата в момента е варварско". Ден по-късно той определи изземането на предмети от античната му колекция като "незаконно заграбване".

Освен кореспонденцията за ритона, който според него е на пазара, бизнесменът е публикувал и още един документ. В него се описва иззетата от специализираната прокуратура антична вещ и се посочва, че върху предмета липсват идентификационни номера. Божков е приложил и фактура, според която ритонът е бил закупен на 3 април миналата година за 600 000 долара от галерия в Лондон. Свободна Европа изпрати запитване до Yacob's Gallery, но отговор до момента не е получен.

Изземването на артефакти от колекцията на Божков започна по нареждане на прокуратурата в началото на годината. Тогава от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи са направили опит да изземат ценни антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство.

През февруари от ведомството заявиха, че около 2700 предмета от колекцията не са регистрирани. Така и не стана ясно обаче дали това е закононарушение. Също така беше обявено, че частната колекция ще бъде преместена в Националния исторически музей по разпореждане на прокуратурата.

Свободна Европа отправи въпроси към държавното обвинение. На искането за уточнение къде точно се съхраняват културно-историческите ценности, иззети от офисите на Васил Божков, и имат ли данни дали предмети от колекцията му в момента се продават на свободния пазар, говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, отговори:

“Моля да отправите този въпрос към Министерство на културата”.

“Главният прокурор и говорителят на главния прокурор не наблюдават и не знаят точно какви вещи са иззети и т.н. Не коментираме твърдения на обвиняеми лица, както многократно сме заявявали”, допълни Милева на въпрос дали тези ценности се намират под контрола на разследващите или са предадени за съхранение на Министерство на културата.

Потърсени за коментар от министерството пък обясниха, че ще отговорят “по-късно”. След това поискаха писмени въпроси, както за ритона, така и за съхранението на останалите вещи от колекцията на Божков. До момента отговор в редакцията на Свободна Европа не е получен и няма яснота къде се съхранява ритонът и на какво основание е иззет.

На този фон от Дубай Божков твърди, че "съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата. Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", написа Божков във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG