Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новозаразените с COVID-19 отново станаха повече от оздравелите


Въпреки че данните за събота показват нарушаване на тенденцията оздравелите за ден да са повече от заразените, от щаба посочват, че спадът в темпа на заболеваемостта е траен
Въпреки че данните за събота показват нарушаване на тенденцията оздравелите за ден да са повече от заразените, от щаба посочват, че спадът в темпа на заболеваемостта е траен

След като няколко дни, в които новозараените от COVID-19 в България бяха по-малко от оздравелите, данните от проведените в събота тестове, показват нарушаване на тенденцията. Това стана ясно от думите на секретаря на оперативния щаб за борбата с болестта доц. Димо Димов.

През последното денонощие в страната са регистрирани 14 нови случая при извършени 506 теста, с което бройката на заразените от началото на пандемията достигна 2513 души.

Сред хората, чийто тестове за последния ден са се оказали положителни, има и две медицински лица. Това са лекар от Сливен и стоматолог от София.

Излекувани за последното денонощие са общо 10 души.

В същото време пред БНР членът на оперативния щаб и завеждащ Инфекциозната клиника във ВМА доц. Георги Попов потвърди думите на колегата си Тодор Кантарджиев от събота, по отношение на забавянето на темпа на заразата.

„В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията“, каза Попов пред националното радио и добави, че може да има дни, в които новозаразените ще са повече от оздравелите, но това ще бъдат единични случаи.

За последните 24 часа в България има един регистриран смъртен случай. Жена на 64 години с диабет е починала в болницата в Сливен.

На 29 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която от 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония. Изключение са само пристигащите от осемте европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от COVID-19 - това са Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство - Великобритания и Северна Ирландия.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение за ограничаване на разпространението на инфекцията от коронавирус, което продължи до 13 май и беше заменено с едномесечна извънредна епидемична обстановка. В блога следим развитието на ситуацията в България.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG