Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наско Сираков прехвърля 35% от акциите на "Левски" на Тити Папазов. Клубът дължи близо 24 млн. лв.


Наско Сираков получи 86 % от акциите на "Левски" от предишните собственици - Георги Попов и Васил Божков
Наско Сираков получи 86 % от акциите на "Левски" от предишните собственици - Георги Попов и Васил Божков

Новият мажоритарен собственик на футболен клуб "Левски" Наско Сираков обяви, че ще прехвърли 35% от акциите, които получи от предишните собственици, на баскетболния треньор Константин Папазов. Бившият футболист и директор на отбора каза още, че към днешна дата дълговете на клуба се равняват на общо 23 млн. 948 хил. лв.

„Преди 20 минути подписахме споразумение с "Главболгарстрой" за 5 години. Прекратява се делото срещу "Левски" и подписахме 5-годишно споразумение без никакви лихви. След 5 години ще бъдат потърсени дължимите парите от компанията. Дотогава клубът ще може да си стъпи на краката. Това е около 7 млн. Също така 7 млн. лева са задълженията към "Националната лотария" и "Нове холдинг", но те са с падеж 2023 година“, обяви Сираков на специална пресконференция.

Постигнати са споразумения и с други фирми и лица, на които клубът дължи пари, като едно от тях е бившият треньор на отбора Станимир Стоилов.

Сираков обясни, че в близките седмици от клуба ще се концентрират в изплащане и разсрочване на задълженията към футболистите и администрацията в размер на 1.8 млн. лева.

„В момента в клубната каса на "Левски" има 100 хил. лева“, поясни той.

Сираков обясни решението да прехвърли акциите на Папазов с желанието си да бъде гарант за всички, които са го подкрепили да застане начело на клуба.

"51% от акциите ще бъдат в мен и те ще бъдат неприкосновени. 35% от акциите ще прехвърля на Тити Папазов. Той ще бъде вторият акционер след мен, защото каквото и да кажа за него, ще бъде малко. Най-важното е, че на него и неговото семейство имам повече доверие, отколкото на себе си", каза Сираков.

Tой потвърди разпространената в последните седмици информация за негов дълг към собственика на ЦСКА - София Гриша Ганчев, но подчерта, че вече е изплатил дълга си. Той отрече да познава бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски, който дари 500 хил. лева на клуба преди няколко седмици.

„Никога не съм имал възможността да говоря и да се видя с Делян Пеевски. Готов съм да пия кафе с всеки в името на "Левски", каза Сираков и добави, че ще бъде търсена подкрепа от премиера Бойко Борисов за модернизирането на стадион "Георги Аспарухов".

Част от промените, които той ще предприеме, ще бъдат свързани с включването на „експерти, професионалисти и легенди“ в Управителния съвет на дружеството. От поста си ще бъде освободен спортният директор на клуба Ивайло Петков, а изпълнителният директор Павел Колев ще запази поста си.

Преди седмица Сираков получи акциите на "Левски" от досегашните собственици – формалният Георги Попов и реалният Васил Божков, срещу които има повдигнати обвинения по редица престъпления и към момента се укриват в Дубай.

"Левски" изпадна в тежка ситуация, след промените в Закона за хазарта от февруари, с които управляващите забраниха частните лотарийни игри и на практика клубът остана без основен спонсор. Законовата поправка отстрани от пазара "Национална лотария" на Божков, която по негови думи досега е инвестирала в "Левски" около 25 млн. лв.

По-късно клубът беше лишен и от приходите, свързани с други бизнеси на Божков, чиито сметки бяха запорирани от държавните институции.

Оттогава футболният клуб се издържа изцяло от постъпления от билети и маркетинг, както и от дарения, които масово се правят от неговите привърженици. След като футболното първенство беше преустановено заради пандемията от коронавирус, даренията останаха единствената форма на приходи в "Левски".

Управителният съвет прие и дарение от 500 хил. лева от бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

В началото на май Божков и Попов се опитаха да прехвърлят акциите на клуба на премиера Бойко Борисов, на чието име бяха джиросани ценните книжа. Журналистът Сашо Диков се опита да ги предаде на министър-председателят в Министерския съвет. В крайна сметка Борисов отказа да ги приеме, след което обяви, че цялата ситуация е "подигравка" с футболния клуб.

По-късно в профила си във Фейсбук Божков организира анкета за това кой да бъде новият собственик на "Левски", а на 22 май обяви, че акциите ще бъдат джиросани на Сираков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG