Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Eдин багер до Рилските езера. Исторически пробив на Зелените във Франция


Добро утро,

Най-важното е тук:

- 140 заразени с COVID-19

- Проект за оформяне на пътеки на Рилските езера

- Исторически пробив на Зелените във Франция

През последното денонощие са регистрирани 140 нови случая на COVID-19 в България. Починали са четирима.

Ако отидете до Рилските езера и се снимате за спомен, в кадър може да попадне и един багер. Той е там, за да оформя пътеки, които туристите да използват, вместо да прибягват до алтернативни пътища. Това е проект, спечелен от „Юнайтед пропърти груп“ по оперативна програма „Околна среда“ в началото на 2019 г.

Туитър, Прокопиев, Кремъл

Главният прокурор Иван Гешев взе да използва Туитър – не особено популярната в България социална мрежа. Но появата му там предизвика интерес. Тук са събрани някои от по-интересните туитове – както на Гешев, така и на хората, които го коментират.

В неделя едно от шумните дела, започнати от прокуратурата, приключи с оправдание на подсъдимите Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и още трима финансисти. Тук припомняме, че бизнесменът Иво Прокопиев беше обвинен за изразяването на мнение пред консултативен орган. Вижте и видео от последното съдебно заседание.

Телевизионен журналист от Красноярск напусна работата си, за да не участва в "това безумие" – става дума за контролираното поведение на медиите в Русия, докато се провежда референдумът в Русия. Гражданите трябва да одобрят или да отхвърлят десетки поправки в конституцията, част от които биха позволили на президента Путин да остане на власт до 2036 г.

Кирил Серебренников, един от големите руски режисьори, беше осъден на три години условно заради измама и присвояване в особено големи размери. Зад тази история много хора подозират ръката на Кремъл.

Франция, Полша, САЩ

Исторически пробив на Зелените във Франция. След втория тур на местните избори те печелят редица големи градове – сами или в коалиция с леви партии.

Настоящият държавен глава на Полша Анджей Дуда води след първия тур на президентските избори. Той печели малко над 45 % от вота, което ще наложи провеждането на втори тур на 12 юли.

Конгресмени в САЩ поискаха информация от президента Тръмп за публикации, свързани със съдбата на американски войници в Афганистан. Преди дни Ню Йорк таймс публикува свое разследване за това, че руското военно разузнаване е предлагало пари на талибаните за главите на войници от САЩ и техни съюзници. Авторите твърдят, че Доналд Тръмп е бил информиран за това през март тази година. Самият президент отрече.Иран издаде заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп и поиска от Интерпол да помогне за задържането му. Според Техеран Тръмп и други 35 души са замесени в убийството на генерал Касем Солеймани в началото на 2020 г.​

И няколко препоръки

Насред пандемията един мъж прекоси Атлантическия океан с малка платноходка и 200 евро в джоба. Искал е просто да бъде с родителите си. Хуан Мануел Балестеро е Човек на деня на Свободна Европа.

Блус фестивал в лодки. Това става в Италия, която вече е отворена страна след пандемията, но някои ограничения не са отпаднали. Вижте видеото и не тъгувайте.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG