Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Оставка!” И Христо Иванов, който нагледно демонстрира властта на Доган


7 юли 2020 г. Снимка от протеста в София.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Кой охранява Доган?

- Хиляди се събраха на протести

- Екологично бедствие в Африка

Новите случаи на коронавирус в България са 188. Досега не е имало толкова за денонощие. Починали са 4 души.

Доган и НСО. Христо Иванов

В България съществува държавен плаж, от който могат да ви изгонят със сила. Това показва експеримент на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, който с двама души от партията си се опита да стигне до публична държавна собственост, разположена до имот на Ахмед Доган в Росенец. До този имот се стига по преграден частен път или по море. В сблъсък с охранители, предаван на живо в интернет, тримата бяха избутани обратно в морето. Предполага се, че охранителите са от НСО. От институцията не отрекоха, но и не потвърдиха това.

Протести в няколко града. Наводненията в София

Хиляди протестираха по едно и също време в Бургас, Пловдив, Благоевград, Дупница, Айтос, Созопол, Сливен и други. Протестите във вторник бяха срещу строежите в защитени зони и готвените изменения в Закона за биоразнообразието. В София се скандираше и с искане на оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

След бурята в понеделник хората се питаха дали за наводненията е “виновна” природата или лошото управление на града. Отговорът е: и двете. Има четири неща, които могат да бъдат направени, преди да се каже, че наводненията са нормално нещо след стихия: да се чистят шахтите, да не се унищожават зелените площи и дърветата, да спре презастрояването и улиците да се мият истински. Вижте и галерията на “Дневник” със снимки след пороя.

Кьовеши. Уйгурите. Слонове в Африка

Европейският главен прокурор ще се бори с организираната престъпност и с корупцията, а не само със злоупотребата с еврофондовете, каза Лаура Кьовеши. Очаква се новата европейска служба да заработи в края на годината. Кьовеши все още не е успяла да сформира ръководството ѝ – Колежът на прокурорите

Представители на уйгурското малцинство поискаха помощ от Международния наказателен съд. Уйгурите призоваха съда да разследва китайските власти, включително и Си Дзинпин за престъпления срещу човечеството и геноцид.

САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, записани в университети, в които през следващата учебна година ще се преподава онлайн. Причината за това решение е пандемията от коронавирус

Екологично бедствие в Африка – стотици слонове умират в Ботсвана и никой не знае защо се случва това. Началото е установено през май. Тогава еколози извършват тричасов полет над един район и успяват да преброят 169 тела на загинали слонове. После числото само расте.

Витоша. Созопол. Образованието

Прокуратурата поиска проверки на частните резиденции на Витоша. Новината идва след разследване на “Капитал”, в което се разказва за трансформации на бивши хижи и почивни станции.

Бившият кмет на Созопол от ГЕРБ Панайот Рейзи и още няколко души отиват на съд за присвояване на над два милиона лева чрез фалшиви ремонти. Обвинението беше повдигнато още през март 2019 г.

Образователната гилдия сама работи срещу себе си като не реагира достатъчно остро, когато я нападат. Така смята Димитър Атанасов, който дава няколко примера.

И няколко препоръки

Германската писателка и преводачка Елке Ерб получи литературната награда "Георг Бюхнер". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Човешките права в България през 2019 могат да се опишат с една дума: “регрес”. Вижте видеото за годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG